Predsjednik Sabora Josip Leko odao počast žrtvama stradalima u jami Jazovki i koncentracijskom logoru Jadovnu

Jazovka/Jadovno - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i ministar branitelja Predrag Matić danas su, u povodu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, pokraj jame Jazovke kod Sošica na Žumberku održali komemoraciju, položili vijence i zapalili svijeće za sve ubijene žrtve u toj jami. Vijenac je položio i svijeću zapalio i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Dragutin Repinc. 

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima je povijesni sat sjećanja, za razvoj vrijednosti koje demokracija sama po sebi nudi, čuvanje tih vrijednosti i sjećanje na žrtve totalitarnih i autoritarnih sustava, rekao je Leko novinarima nakon komemoracije i polaganja vijenaca pored jame Jazovke. Leko, koji je prvi put na tom mjestu predvodio izaslanstvo Hrvatskoga sabora, istaknuo je da ne prestaje borba za vrijednosti demokracije te da ona nije obilježena dnevnopolitičkim potrebama i političkim bojama. Ovo su vrijednosti civilizacije koja demokraciju kao sustav najbolje prepoznaje, kazao je.

Poslijepodne, nakon polaganja vijenaca kod spomenika Jadovno, predsjednik Sabora Josip Leko kazao je da državna vlast odavanjem počasti žrtvama u jami Jazovki i u Jadovnu pokazuje okrenutost budućnosti i demokratskim vrijednostima te protivljenje dijeljenju žrtava totalitarnih sustava. Riječ je o civilizacijskoj ljudskoj gesti kojoj je cilj opomena svima onima koji bi se htjeli vraćati u totalitarne sustave, kazao je predsjednik Sabora Josip Leko. (Hina)

Autor: Hina/Služba za medije