Predsjednik Odbora za europske poslove Hajduković sastao se s veleposlanicom Japana Misako Kaji

Zagreb - Predsjednik Odbora  za europske poslove Domagoj Hajduković sastao se u srijedu s veleposlanicom Japana u Hrvatskoj Misako Kaji s kojom je razgovarao o bilateralnim odnosima te jačanju suradnje na području gospodarstva i kulture. Govoreći o gospodarskoj razmjeni i suradnji Hajduković je istaknuo potencijale za snažnije povezivanje u području razvoja infrastrukture, posebice modernizaciji željeznica kojoj će se Hrvatska okrenuti u budućnosti. 

– Znanje i tehnologija koje je razvila Vaša zemlja uvelike mogu pomoći Hrvatskoj u daljnjem planiranju razvoja ovog tipa prometa u Hrvatskoj, istaknuo je Hajduković. Kao odličnu nišu za suradnju predsjednik Odbora za europske poslove istaknuo je kulturu, naglasivši kako je japanska kultura već dugo prisutna i dobro poznata u Hrvatskoj te da Hrvati posebno cijene njezinu gastronomiju, umjetnost i sportske vještine.

Veleposlanica Kaji iskazala je zadovoljstvo poznavanjem Japana i japanske kulture među hrvatskim narodom, posebice sportova, ali i gastronomije te ostalih vidova umjetnosti. Predstavila je napore koje Japan poduzima kako bi se osiguralo održavanje Olimpijskih igara 2020. koje su odgođene i prebačene za 2021. godinu te naglasila da će njihovo održavanje imati i simboliku pobjede nad izazovom pandemije koja je zahvatila cijeli svijet. Kaji je u nastavku govorila o turističkoj razmjeni Hrvatske i Japana te naglasila kako japanski turisti rado posjećuju Hrvatsku. – Trenutno radimo na povezivanju dviju država izravnim letovima te očekujemo potpisivanje sporazuma o suradnji u zračnom prometu, rekla je Kaji.

Sugovornici su se složili kako postoji prostor za bolje i jače povezivanje gospodarstva dviju država na bilateralnoj razini, ali i kroz okvire suradnje Japana i Europske unije te izrazili nadu da će se ona pokrenuti jednom kad se pandemija uzrokovana koronavirusom stavi pod kontrolu. Također su izrazili želju za daljim jačanjem parlamentarne suradnje i skori početak rada Skupine prijateljstva Hrvatska-Japan.