Predsjednik Hrvatskoga sabora sastao se s predsjednikom HBK-a msgr. Želimirom Puljićem

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastao se s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije monsinjorom Želimirom Puljićem. Razgovarali su o radu Hrvatskoga sabora, odnosima Katoličke Crkve i države te o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji.

Leko je rekao da je Sabor u godinu i pol odradio velik posao bitan za pristupanje Europskoj uniji. Naglasio je da će jedna od važnih uloga Sabora u Europskoj uniji biti očuvanje hrvatskih nacionalnih interesa. Msgr. Puljić izrazio je zadovoljstvo demokratičnošću i civiliziranošću većine saborskih rasprava. Istaknuo je da Katolička Crkva podupire očuvanje hrvatskoga identiteta u EU-u, u čemu je bitna uloga Sabora.

Leko i msgr. Puljić suglasili su se o potrebi stalnog dijaloga između države i Crkve. Predsjednik Sabora izrazio je razumijevanje za stajališta Crkve, napomenuvši kako Sabor pri donošenju zakona mora štititi interese svih hrvatskih građana i svih manjina tako da se nitko ne osjeća diskriminiranim.

Msgr. Puljić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Republika Hrvatska prepoznala pravni subjektivitet Katoličke Crkve te što su ugovori sa Svetom Stolicom bili model po kojima je država regulirala i odnose s drugim vjerskim zajednicama.

Autor: Ured predsjednika Sabora