Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko boravio u službenom posjetu Azerbajdžanu

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sa saborskim izaslanstvom vratio se iz dvodnevnoga službenog posjeta Republici Azerbajdžan, koji je ocijenio vrlo uspješnim. Leko je u Bakuu boravio u petak i subotu, 5. i 6. srpnja, a sastao se s predsjednikom Azerbajdžana Ilhamom Aliyevom, predsjednikom azerbajdžanskog parlamenta (Milli Mejlisa) Ogtayom Asadovom i ministrom vanjskih poslova Elmarom Mammadyarovom. U svim je razgovorima istaknuto kako Hrvatska i Azerbajdžan imaju prijateljske odnose koje je potrebno unaprijediti jačom gospodarskom suradnjom.

Predsjednik Azerbajdžana Ilham Aliyev čestitao je Hrvatskoj na punopravnom članstvu u Europskoj uniji, kazavši da se sad otvara prilika za jačanje suradnje ne samo bilateralnim nego i multilateralnim odnosima s Europskom unijom. Podsjetio je da je u ožujku bio u službenom posjetu Hrvatskoj te ga ocijenio vrlo uspješnim. - Hrvatska je Azerbajdžanu važan partner što smo pokazali otvaranjem veleposlanstva u Zagrebu. To je bilo prvo azerbajdžansko veleposlanstvo koje smo otvorili u zemljama bivše Jugoslavije, rekao je Aliyev i dodao kako očekuje da i Hrvatska uskoro otvori veleposlanstvo u Bakuu. Kad je riječ o gospodarskim odnosima, Aliyev je rekao da će Hrvatska biti dio azerbajdžanske suradnje s EU-om na izgradnji Transadrijskog plinovoda (TAP) koji bi trebao povezati Kaspijsko i Jadransko more.

Leko je rekao kako će Hrvatska u Europskoj uniji biti partner Azerbajdžana, podupirući Istočno partnerstvo te olakšano izdavanje viza. Kad je riječ o o otvaranju hrvatskog veleposlanstva, Leko je rekao da je politička odluka o tome već donesena te da je to sad tehničko i financijsko pitanje. Istaknuo je mogućnosti za razvoj gospodarske suradnje ne samo na području energetike nego i u turizmu, poljoprivredi i prehrambenoj industriji, kulturi i znanosti, brodogradnji i drugim industrijskim granama.

Predsjednik azerbajdžanskog parlamenta Ogtay Asadov izrazio je uvjerenje da će pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji Azerbajdžan dobiti još jednu prijateljsku državu u toj asocijaciji. Nada se da će Sporazum o gospodarskoj suradnji, koji su dvije zemlje potpisale, uskoro postati i operativan te da će se uspostaviti međudržavna komisija. Asadov je naglasio važnost parlamentarne suradnje u čemu važnu ulogu imaju skupine prijateljstva koje postoje u oba parlamenta. Izrazio je nadu da će Hrvatska kao članica EU-a podupirati azerbajdžansko stajalište o rješenju spora s Armenijom u Nagorno-Karabahu. Leko je izrazio razumijevanje za važnost očuvanja cjelovitosti Azerbajdžana, istaknuvši da se Hrvatska priklanja stajalištu EU-a o nepriznavanju samoproglašene neovisnosti Nagorno-Karabaha. - U tom smislu, u potpunosti podupiremo vaša nastojanja da se postigne mirno rješenje. Takva ćemo stajališta zastupati i u Europskoj uniji, rekao je predsjednik Sabora. Podsjetio je da Hrvatska ima iskustvo mirne reintegracije svog teritorija te izrazio očekivanje da će azerbajdžanska principijelna politika uroditi plodom.

Ministar vanjskih poslova Azerbajdžana Elmar Mammadyarov rekao je da cijeni što Hrvatska poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Republike Azerbajdžan. Istaknuo je mogućnosti gospodarskih investicija u Hrvatsku. Osim sirove nafte koju Azerbajdžan već izvozi u Hrvatsku i planiranog plinovoda TAP, Mammadyarov je iskazao interes svoje zemlje i za ulaganje u hrvatske luke i turizam. Otvorena je mogućnost i za suradnju u brodogradnji jer je, kako je rekao Mammadyarov, Azerbajdžan od Uljanika kupio već 14 trajekata, a postoji potreba za daljnjom proizvodnjom. -Svi ti pregovori teći će brže i lakše jednom kad Hrvatska bude imala svoje veleposlanstvo u Bakuu, za koje se nadam da će se uskoro otvoriti, rekao je azerbajdžanski ministar vanjskih poslova. Leko je rekao da je ovo izaslanstvo Sabora po svom sastavu najjače koje je dosad bilo u službenom posjetu nekoj zemlji, što svjedoči o zainteresiranosti Hrvatske za razvijanje suradnje s Azerbajdžanom. U izaslanstvu su potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec, predsjednik Odbora za gospodarstvo Igor Rađenović, voditelj međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Azerbajdžan Šimo Đurđević i potpredsjednik Odbora za poljoprivredu Ivica Mandić.

Saborsko je izaslanstvo tijekom boravka u Bakuu položilo vijenac na grob azerbajdžanskog nacionalnog vođe Heydara Aliyeva, a u petak navečer predsjednik Sabora Josip Leko i njegov azerbajdžanski kolega Ogtay Asadov govorili su na prijemu koji je Republika Hrvatska priredila u povodu Dana državnosti i pristupanja Europskoj uniji.

Autor: Ured predsjednika Sabora