Marijana Petir primila izaslanstvo Hrvatske protestantske konferencije

Zagreb - Zastupnica Marijana Petir sastala se u četvrtak s Kurtom Iglerom, regionalnim predsjednikom organizacije Open Doors -  međunarodne organizacije koja se zalaže za progonjene kršćane, vjerske slobode i ljudska prava, predsjednikom Hrvatske protestantske konferencije Vatroslavom Župančićem i glavnim tajnikom Hrvatske protestantske konferencije biskupom Jasminom Milićem. 

Biskup Jasmin Milić zahvalio je Marijani Petir na njezinom zauzimanju za prava progonjenih kršćana. Izvijestio je kako je pokrenuta inicijativa kojom bi se sve kršćanske denominacije upoznale s ovom problematikom s ciljem pružanja pomoći progonjenim kršćanima diljem svijeta i promocije kršćanskih vrijednosti u Europi.

Igler Kurt je, predstavljajući organizaciju Open Doors, govorio o aktivnostima i budućim planovima kojima je cilj zaštita progonjenih kršćana u trećim državama i rekao kako je u posljednjih pedesetak godina primjetan porast broja zločina iz mržnje koji su usmjereni prema kršćanima. Dodatan problem je i nemogućnost postizanja konsenzusa u Ujedinjenim narodima oko prava na promjenu religije, a zbog neslaganja islamskih država. Rekao je kako su u 11 država svijeta prisutni ekstremni oblici progona kršćana koji su time spriječeni ne samo u prakticiranju svoje vjere već i u drugim životnim aktivnostima samo iz razloga jer su kršćani.

Marijana Petir podsjetila je da je Vlada Republike Hrvatske prihvatila njezinu inicijativu i amandman na Državni proračun kojim su osigurana sredstva u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna namijenjena stipendiranju mladih kršćana koji su progonjeni zbog svoje vjere. Gotovo 6000 prijava na navedeni natječaj za stipendije pokazatelj je da su potrebe velike. Trenutačno je u Republici Hrvatskoj, na temelju toga programa, odabrano deset stipendista s područja Bliskog Istoka, Afrike i Azije koji će u Hrvatskoj studirati kako bi stekli potrebna znanja, a potom se vratiti u svoju domovinu gdje će pomoći izgradnji svojih zajednica te demokratskog i tolerantnijeg društva. Rekla je i kako je sloboda vjeroispovijesti temeljno ljudsko pravo zagarantirano Općom deklaracijom o ljudskim pravima, pa bi to pravo trebalo biti svima omogućeno. Dodatan problem predstavlja nedostatak sustavnog praćenja, evidentiranja i izvještavanja o zločinima iz mržnje na temelju vjere, posebice u Europi, te je stoga Petir podnijela inicijativu da se taj sustav u Hrvatskoj što prije uspostavi.

Vatroslav Župančić rekao je kako bi temeljne vrijednosti europskog društva trebalo snažnije štititi, a mediji bi tome trebali biti potpora kako bi se podigla svijest javnosti.

Sudionici sastanka usuglasili su se oko potrebe praćenja, evidentiranja i izvještavanja o zločinima iz mržnje zbog vjerske opredijeljenosti kako u trećim državama tako i u Europi jer je u posljednje vrijeme primjetan porast zločina iz mržnje prema kršćanima u Europi i skrnavljenje vjerskih obilježja u crkvama i na grobljima, kao i napada na vjernike, svećenike i časne sestre. Porast radikalnih aktivnosti utječe i na pitanje sigurnosti pa je potrebno pronaći adekvatan odgovor i podići svijest javnosti o problemima koji negativno utječu na slobodu vjeroispovijesti i predstavljaju grubo kršenje ljudskih prava.