7. saziv Hrvatskoga sabora (22.12.2011. - 28.12.2015.)

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative

O izaslanstvu

Hrvatski je sabor na 3. sjednici 24. veljače 2012. donio Odluku o imenovanju Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative.

Parlamentarna dimenzija Srednjoeuropske inicijative jedna je od tri temeljna stupa Srednjoeuropske inicijative. Ostale dvije dimenzije ove organizacije su Vladina i Poslovna. 

Poslovnikom Parlamentarne dimenzije Srednjoeuropske inicijative propisano je da su članovi Parlamentarne dimenzije zastupnici nacionalnih parlamenata država članica Srednjoeuropske inicijative. Poslovnik Parlamentarne dimenzije također propisuje da svako nacionalno izaslanstvo ima pravo na najmanje tri mjesta u Parlamentarnoj dimenziji. Broj mjesta određuje se prema broju stanovnika država članica, tako da država s pet milijuna stanovnika ima tri člana. Parlamenti mogu imenovati i njihove zamjenike članova čiji broj ne može prelaziti broj članova.

Godišnje predsjedanje Parlamentarnom dimenzijom mijenja se ovisno o predsjedanju Srednjoeuropskom inicijativom. Parlamentarna dimenzija Srednjoeuropske inicijative zasjeda jednom godišnje, u jesen. Prije svakog godišnjeg zasjedanja sastaju se njezina tri glavna odbora, koji razmatraju politička, gospodarska i kulturna pitanja. 

Srednjoeuropska inicijativa (Central European Initiative, CEI) okuplja 18 zemalja članica, a osnovana je 1989. godine kao međuvladin forum za političku, gospodarsku i kulturnu suradnju.