Zdravko Tomac i Mate Granić primili izaslanstvo bugarskog Sobranja

Zagreb - Odbor za vanjsku politiku, obranu i sigurnost Parlamenta Republike Bugarske, na poziv Zdravka Tomca, potpredsjednika Hrvatskoga sabora, u službenom je posjetu Republici Hrvatskoj od 1. do 3. lipnja 2003. godine. 

Bugarsko izaslanstvo, na čelu s Dimitrom Abadžijevom, potpredsjednikom Odbora za vanjsku politiku, obranu i sigurnost Parlamenta Republike Bugarske razgovaralo je sa članovima Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora, na čelu sa predsjednikom Odbora, dr. sc. Zdravkom Tomcem i s dr. Mate Granićem, predsjednikom Odbora za europske integracije Hrvatskog sabora.

U razgovorima je istaknuto da su veze Republike Hrvatske i Republike Bugarske izrazito prijateljske, kako u prošlosti, tako i danas, te  da su obje države  čimbenici stabilnosti u regiji. U tom kontekstu, priključenje NATO-u je vrlo bitno, što uključuje suradnju u sklopu Partnerstva za mir, kao i bilateralnu suradnju dviju država.

Bugarska snažno podržava težnje Republike Hrvatske za priključenje europskim i transatlantskim integracijama, koje su zajednički cilj obiju država. Isto tako, Bugarska vrlo visoko ocjenjuje napore koje Hrvatska ulaže na tom putu. Zajednički stav je da je proširivanje EU preduvjet za stabiliziranje cijele regije. Bugarska podržava težnje RH da do 2007. godine, zajedno sa Bugarskom i Rumunjskom, uđe u EU.

Dimitar Abadžijev naglasio je da se regionalna suradnja ne bi smjela suprotstavljati integracijskim procesima. Bugarska se zalaže za tzv. načelo regate i isto kao i Hrvatska ne želi biti talac regionalnog pristupa, te će dati punu podršku težnjama Republike Hrvatske da se priključi NATO-u i EU temeljem individualnog vrednovanja dostignuća na gospodarskom i političkom planu.

Obje države mišljenja su da će njihovo pristupanje EU pospješiti proces približavanja i ostalih država regije, odnosno da se regionalna suradnja ne protivi individualnom pristupu.

U razgovoru s Matom Granićem naglašeno je da Bugarska u potpunosti podržava želju Hrvatske da proces približavanja EU bude ubrzan, pa da i Hrvatska 2007. godine postane član EU. U tom smislu, Hrvatska može očekivati bugarsku pomoć i dobru suradnju na svim poljima.

Autor: Služba za odnose s javnošću