Predsjednik Sabora sudjelovao na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Knin - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sudjelovao je na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 14. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja", održanoj na Gradskom stadionu u Kninu, gdje je postrojeno 14 svečanih postrojba kao simbol četrnaeste obljetnice oslobođenja domovine. Svečanosti su nazočili i predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić te predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić u svojem je obraćanju pozvao da se ne umanjuje ponos Domovinskog rata, nego da se njegove vrijednosti prenose na mlađe naraštaje. "Hrvatska treba ući u Europsku uniju, ali ne pognute glave nego noseći toj Europi svoju tradiciju i povijest", kazao je Bebić.

Predsjednik Mesić istaknuo je kako je Oluja omogućila oslobađanje najvećeg dijela okupiranog teritorija zemlje, ali i stvorila uvjete za završetak rata u BiH. "Ulazak Hrvatske vojske u Knin značio je kraj pobune dijelom zaslijepljenih, a dijelom zavedenih naših građana srpske nacionalnosti, značio je početak ponovnog uspostavljanja teritorijalne cjelovitosti RH i uvođenja njezinog pravnog poretka na cijelom njezinom teritoriju", kazao je Mesić, naglasivši da je Oluja bila izvrsno pripremljena i provedena vojna operacija. Mesić je osudio sve zločine počinjene za vrijeme Domovinskog rata, bez obzira tko ih je počinio i tko su bile žrtve. "Zločine počinjene pod krinkom hrvatstva moramo osuditi i osuđujemo još energičnije, jer oni bacaju sjenu na pravednu i plemenitu borbu hrvatskih branitelja i na njihovu žrtvu. To mora biti jasno svakome u Hrvatskoj i svakome u inozemstvu", rekao je Mesić. Osvrćući se na nedavni prijem Hrvatske u NATO rekao je kako je Hrvatska čvrsto usmjerena i prema EU unatoč slovenskoj blokadi pregovora. "Rješavanju tog problema Hrvatska će davati konstruktivan doprinos, ali neće pristati na ustupanje teritorija za članstvo", dodao je Mesić.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor u svom je obraćanju posebice istaknula zasluge hrvatskih branitelja i prvog predsjednika Franje Tuđmana za stvaranje slobodne Hrvatske. Osvrćući se na aktualnu situaciju premijerka Kosor je naglasila kako je Hrvatska dočekala financijsku krizu spremnije od drugih, ali je i upozorila na naše strukturalne nedostatke, te je pri tomu najavila duboke reforme. "Bez obzira koliko su bolna, Hrvatskoj su prijeko potrebna rješenja koja će državni aparat, kao i sve njegove mehanizme, konačno i u potpunosti staviti u službu hrvatskog gospodarstva i svih hrvatskih građana", kazala je premijerka.

Na svečanosti u Kninu bio je organiziran i letački program skupine MIG-ova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji su nadlijetali Knin na visini od stotinu metara brizinom od 800 kilometara na sat. Također je skupina od šest akro-zrakoplova izvela akrobatske letove. Hrvatski ultramaratonac Mario Pluščac je za vrijeme središnje svečanosti utrčao na Gradski stadion nakon pretrčanih 1620 kilometara na relaciji Vukovar-Dubrovnik-Knin.

U kninskoj crkvi Svetog Ante služena je sveta misa za Domovinu.
 

Autor: Internet redakcija/Hina