Predsjednik Sabora sudjelovao na konferenciji u organizaciji političke inicijative Europski prijatelji Izraela

Pariz - Odnosi Europe i Izraela temelje se na prijateljstvu i partnerstvu, ali prije svega na zajedništvu u prihvaćanju temeljnih vrijednosti slobode i demokracije te traženju zaštite i promicanju mira, rekao je u četvrtak u Parizu predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. Predsjednik Sabora to je rekao u govoru na sjednici pod nazivom "Promicanje dijaloga i partnerstva između EU i Izraela" kojom je počela dvodnevna politička konferencija političke inicijative Europski prijatelji Izraela (EFI) na kojoj su se okupili parlamentarni zastupnici iz 42 europske zemlje. 

"Zajedništvo u pripadnosti istom civilizacijskom krugu, stvoreno na putu izgradnje međunarodnih odnosa koji će biti temeljeni na suradnji i toleranciji predstavlja naš identitet i ono što određuje naše odnose", kazao je Bebić za govornicom skupa u Parizu. "Moramo se uzajamno pomagati, ohrabrivati i podržavati, kako bi naša kultura mira prevladala nad kulturom mržnje, nasilja i terora", dodao je Bebić.

Sudionici konferencije tijekom poslijepodnevne sjednice trebali bi usvojiti završnu deklaraciju na čiju se važnost osvrnuo i predsjednik Sabora napomenuvši kako je ona primjer zajedničkog doprinosa kulturi mira ali i ugradnje pojedinačnog doprinosa svake od zemalja. Stoga je podsjetio na hrvatsko iskustvo koje je od početka državne samostalnosti bilo suočeno s naizgled nepremostivim izazovima poput nametnutog rata, agresije, terora i etničkog čišćenja do izazova tranzicije iz totalitarnog društva u demokratski sustav.

"Čvrstoća naše vjere i privrženosti načelima slobode, mira i demokracije dala nam je potrebnu snagu za savladavanje svih tih izazova i izgradnje društva solidarnosti, tolerancije i napretka", napomenuo je Bebić. Podsjetio je kako je Hrvatski sabor donio deklaraciju o antifašizmu, kako je u hrvatske škole uveden dan sjećanja na žrtve holokausta, napominjući kako Hrvatska nije to učinila da bi ostala zarobljena u prošlosti, nego da se te najcrnje stranice povijesti više nikad ne vrate. Također je istaknuo kako je svijet i danas suočen s nasiljem i netolerancijom te se mora "odlučno suprotstaviti svim ideologijama koje počivaju na nejednakosti i netoleranciji". Rekavši da je Hrvatska odlučila intenzivirati svoj doprinos svjetskom miru i sigurnosti, Bebić je podsjetio na to da su članice UN-a prošle godine izabrale Hrvatsku kao nestalnu članicu Vijeća sigurnosti do kraja 2009. godine te da su hrvatske postrojbe upućene u 15 mirovnih operacija diljem svijeta, među kojima i u misiji na Golanskoj visoravni. Također je spomenuo kako je Hrvatska pozvana u NATO, čija će punopravna članica postati čim završi proces ratifikacije Pristupnog protokola u nacionalnim parlamentima zemalja članica te kako očekuje završetak pristupnih pregovora s Europskom unijom do kraja iduće godine. "Time će se zatvoriti povijesni ciklus stvaranja hrvatske države i njezina povratka u krug zapadnih zemalja, ali se neće zatvoriti put kojim je Hrvatska odlučno zakoračila u zalaganje za mir, slobodu i demokraciju", kazao je predsjednik Hrvatskog sabora na kraju govora na političkoj konferenciji o jačanju odnosa EU i Izraela. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina