Predsjednik Sabora Luka Bebić susreo se u Parizu s visokim francuskim dužnosnicima

Pariz - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić susreo se u Parizu s visokim francuskim dužnosnicima: ministrom za odnose s parlamentom Patrickom Ollierom, predsjednikom Senata Francuske Republike Gerardom Larcherom te senatorom Morbihana i predsjednikom Komisije za vanjske poslove, obranu i vojne snage Senata Josselinom de Rohanom.

„Francuska je odlučna u svojoj potpori Hrvatskoj za ulazak u Europsku uniju i Hrvatsku već danas smatramo svojim partnerom. Tomu je u bitnome pridonijelo privremeno izvješće Europske komisije od 2. ožujka ove godine“. Tim je riječima ministar za odnose s parlamentom Patrick Ollier započeo današnji sastanak s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem. „ Svjesni smo da se u zemlji koja koja je prije 15-ak godina izašla iz rata vladavina prava ne može postići preko noći. I u zemljama s vladavinom prava, uspostavljenom prije više desetljeća, postoje problemi s korupcijom i organiziranim kriminalom. Budite uvjereni da Francuska stoji iza vas“, zaključio je Ollier izrazivši nadu da će predsjednica hrvatske Vlade još prije dovršetka pregovora posjetiti Francusku. 

Identične stavove izrazio je i predsjednik francuskog Senata Gerard Larcher koji je tijekom susreta s Bebićem istaknuo kako smatra da je pregovore s EU-om moguće dovršiti u planiranom roku. „Hrvatska je postigla puno i očekivano je da hrvatski narod želi što prije naprijed“, rekao je Larcher te je najavio posjet izaslanstva francuskog Senata Hrvatskoj u iduća dva tjedna kako bi načinilo izvješće o napretku Hrvatske koje će potom predstaviti Senatu. „Iskreno očekujem da će Hrvatska već ove godine odjenuti dres Europske unije s brojem 28“, rekao je Larcher u izjavi za medije nakon sastanka s Bebićem.

Larcher se tijekom susreta s Bebićem raspitivao o stavovima Hrvatske o Bosni i Hercegovini. Bebić je istaknuo važnost kvalitetnog i dugoročnog rješavanja bosanskohercegovačkog pitanja, za koje od Berlinskog kongresa prije 140 godina nije pronađen zadovoljavajući odgovor. „Temelj za rješavanje toga pitanja jest jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, koja je ujedno i jamstvo stabilnosti i sigurnosti kako na području Bosne i Hercegovine tako i na jugoistoku Europe“, naglasio je Bebić. 

Predsjednik Sabora u srijedu se sastao i s Josselinom de Rohanom, senatorom Morbihana i predsjednikom Komisije za vanjske poslove, obranu i vojne snage Senata Francuske Republike. Tijekom susreta se razgovaralo o spremnosti Hrvatske da pregovore s Europskom unijom zaključi do kraja lipnja ove godine. Uz poglavlja o tržišnom natjecanju te pravosuđu i temeljnim pravima, dotaknuto je i granično pitanje sa Slovenijom te izvješće haškog tužitelja Brammertza koje se očekuje u svibnju, nedavno objavljeno izvješće Amnesty Internationala te viđenjima trenutačne situacije u Bosni i Hercegovini.

„Hrvatska je spremna i odlučna ispuniti sva potrebna mjerila kako bi se zatvorila otvorena poglavlja te dovršiti pregovore s EU-om do kraja lipnja. Pritom ne očekujemo nikakve popuste u odnosu na kriterije za ulazak u Uniju, no iskreno se nadamo kako se u ovom trenutku neće iznaći iracionalne izlike kako bi se pred Hrvatsku stavile nove prepreke za konačan dovršetak pregovora i ulazak u članstvo Europske unije“, zaključio je Bebić.

U četvrtak će se predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić s izaslanstvom, koje čine zastupnici Petar Selem, predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu te voditelj Skupine prijateljstva Hrvatska-Francuska u Hrvatskom saboru, te Ingrid Antičević Marinović, potpredsjednica Odbora za zakonodavstvo, susresti s predsjednikom Nacionalne skupštine Francuske Republike Bernardom Accoyerom te predstavnicima hrvatske zajednice u Parizu.

Autor: Ured predsjednika Sabora