Predsjednik Sabora Bebić na svečanom obilježavanju godišnjice pada "željezne zavjese"

Budimpešta - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sudjelovao je na svečanom obilježavanju godišnjice pada "željezne zavjese", kojem su nazočili i čelnici više od dvadeset europskih zemalja.

Predsjednik Sabora Bebić održao je i bilateralni sastanak s predsjednikom švedskog parlamenta Westerbergom. "Predsjednik švedskog parlamenta Per Westerberg, čija zemlja 1. srpnja preuzima predsjedanje Europskom unijom, smatra da bi pitanje graničnog prijepora između Hrvatske i Slovenije, zbog kojeg Ljubljana blokira pristupne pregovore RH s EU-om, bilo najbolje prepusti međunarodnom sudu", izjavio je u telefonskoj izjavi za Hinu predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić. Predsjednik Sabora kazao je svom švedskom kolegi da je "upravo to hrvatski prijedlog" te da bi se na taj način deblokirali pregovori Hrvatske i EU-a. "Sud neka radi svoj posao. Mi ćemo prihvatiti njegovu odluku", rekao je Bebić.

Bebić se također sastao s predsjednicom mađarske Nacionalne skupštine Katalin Szili koja je izrazila snažnu potporu Hrvatskoj na putu u Europsku uniju. "Szili snažno podupire Hrvatsku na putu u EU i ujedno zagovara snažne bilateralne odnose Hrvatske i Mađarske", rekao je predstojnik Ureda predsjednika Hrvatskoga sabora Mišo Munivrana nakon susreta Bebića i Szili. Po njegovim riječima i ona je prihvatila hrvatske argumente u odnosu sa Slovenijom i smatra da bi trebalo naći rješenje te da će u suprotnom puno toga izgubiti i Europska unija. 

Autor: Internet redakcija/Hina