Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić susreo se s iseljenim Hrvatima u Montrealu

Montreal - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, koji je u četvrtak završio službeni posjet Kanadi, u srijedu se u Hrvatskoj katoličkoj misiji sv. Nikole Tavelića sastao s pripadnicima hrvatske zajednice, kojih u tom frankofonom kanadskom gradu ima između četiri i pet tisuća. 

Predsjednika Sabora i članove izaslanstva, potpredsjednicu Sabora Željku Antunović i zastupnika Borisa Kunsta te hrvatsku veleposlanicu u Kanadi Veselu Mrđen Korać, primili su hrvatski iseljenici prve generacije i župnik Jozo Grubišić. Luka Bebić je u obraćanju okupljenima govorio o putu koji je Hrvatska prešla u posljednjih 18 godina od ratnih razaranja i stradanja, do današnjeg članstva u Vijeću sigurnosti UN-a i NATO-u te skorog članstva u Europskoj uniji, odnosno postajanja dijelom zapadnog svijeta, ističući doprinos iseljenika na tom putu. Posebno je naglasio značaj prvog službenog posjeta jednog predsjednika Hrvatskoga sabora Kanadi, kao dokaza velikog unaprjeđenja odnosa u posljednje tri godine, u odnosu na ranije zahlađene odnose obilježene, kako je rekao, "ponižavajućim" upitnikom za dobivanje viza, koje su napokon ukinute u ožujku ove godine.

"Kanada je, naročito u posljednje tri godine, bila jedna od država koja podupire Hrvatsku u nastojanjima da postane dio zapadnog uljuđenog, demokratskog svijeta, gdje mi po našoj povijesti, tradicijama, umjetnosti i kulturi i pripadamo", kazao je Bebić. U svom je istupu govorio o čvrstoj vladajućoj koaliciji HDZ-HSS u Hrvatskoj, uz afirmativne ocjene o drugim saborskim strankama, posebno najjačoj oporbenoj stranci SDP-u, što hrvatski iseljenici nisu navikli čuti. "Hrvatski je politički život krenuo smjerom koji znači prevladavanje mnogih sukoba i polemika iz prošlosti", rekao je Bebić, ističući da je u domovini postignut puni politički konsezus oko temeljnih načela, strateških interesa i nacionalne politike RH, primanja u NATO i EU te pozvao iseljenike da podrže te ciljeve.

Bebić je također govorio o aktualnoj slovenskoj blokadi hrvatskih pregovora s Bruxellesom, ističući predanost Hrvatske međunarodnom pravu u rješavanju graničnog spora koji je povod blokadi te slovensko izbjegavanje međunarodnog prava i iznuđivanje političkog rješenja, koje uključuje teritorijalni ustupak bez presedana u međunarodnoj praksi pomorskog razgraničenja među državama. Također je govorio o jednoj drugoj slovenskoj blokadi koja traje već godinama, nedovršenju autocesta iz Ljubljane prema Zagrebu i Rijeci te iz pravca Maribora prema Macelju i Krapini, napominjući kako po drugoj strani Hrvatska dovršava svoje autoceste od granice do granice i želi pridonijeti prosperitetu i euroatlanstkoj integraciji svih susjednih zemalja.

Potpredsjednica Sabora Antunović u svom je istupu naglasila da "Slovenija ovoga trenutka zloupotrebljava svoje članstvo u EU, te blokira hrvatske pregovore zbog neriješenog graničnog pitanja, što je vrsta ucjene". Također se zauzela za "kvalitetniju i sadržajniju" suradnju Hrvatske sa svojom dijasporom, širu od sadašnjeg animiranja iseljenika uoči izbora i njihovih posjeta rodbini u domovini.

Članovi saborskog izaslanstva odgovarali su na pitanja iseljenika, vezana uz stanje u Hrvatskoj, podjelu izborne jedinice za dijasporu na dio za Hrvate iz BiH i na dio za Hrvate iz ostatka svijeta, mogućnosti povratka, zaposlenja i ulaganja, vraćanja u posjed stanova sa zaštićenim najmoprimcima, industrijalizaciji i razvoju Hrvatske s ulaskom u EU, povećanju nataliteta, suradnji s haaškim sudom i druga. 

Luka Bebić i članovi izaslanstva u četvrtak su se, prije povratka u Hrvatsku, sastali s hrvatskim profesorima na uglednom kanadskom Sveučilištu McGill.

Autor: Internet redakcija/Hina