Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio u nastupne posjete veleposlanike Francuske Republike, Republike Austrije i Crne Gore

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je u nastupne posjete veleposlanike Francuske Republike Jérômea Pasquiera, Republike Austrije Jana Kickerta i Crne Gore Gorana Rakočevića.

Predsjednik Sabora Luka Bebić i francuski veleposlanik Jérôme Pasquier su se suglasili da su odnosi Hrvatske i Francuske vrlo dobri i prijateljski, te da postoji obostrani interes za daljnjim razvojem suradnje. Predsjednik Sabora je francuskom veleposlaniku zahvalio na svim francuskim inicijativama za deblokadu hrvatskih pregovora za članstvo u EU. Francuski je veleposlanik potvrdio da Francuska snažno podržava što skoriji ulazak Hrvatske u Europsku uniju smatrajući to interesom ne samo Francuske i same EU, nego i vrlo važnim za cijelu regiju ovog dijela Europe. U vezi s time je rekao kako Francuska vrlo cijeni goleme napore i reforme, što ih provodi hrvatska vlada te je izrazio očekivanje da će Hrvatska nastaviti tim smjerom i nakon odlaska premijera Sanadera s dužnosti predsjednika Vlade RH. Predsjednik Sabora mu je potvrdio da Hrvatska ostaje privržena cilju ulaska u EU te mu je iznio hrvatske stavove u vezi sa slovenskom blokadom hrvatskih pretpristupnih pregovora.

U razgovoru s austrijskim veleposlanikom Janom Kickertom predsjednik Sabora Bebić je istaknuo kontinuiranu podršku Austrije Hrvatskoj na putu prema EU te je izrazio zadovoljstvo suradnjom na brojnim područjima od zajedničkog interesa, kao što su gospodarstvo, kultura, obrazovanje, pravosuđe, financije i dr. Austriji je čestitao na nestalnom članstvu u Vijeću sigurnosti UN-a u predstojećem razdoblju. Austrijski je veleposlanik izrazio zadovoljstvo bilateralnim odnosima koji se mogu ocijeniti vrlo dobrima i prijateljskima. Izrazio je i očekivanje da će Hrvatska nastaviti s procesom prilagodbe hrvatskog zakonodavstva europskom i svim nužnim reformama, kako bi se što prije ostvarilo njeno punopravno članstvo u EU. Također je potvrdio da Austrija namjerava i dalje poticati ulaganja u Hrvatsku bez obzira na aktualnu globalnu ekonomsku krizu jer Hrvatsku smatra zemljom snažnog gospodarskog potencijala.

Predsjednik Sabora Luka Bebić i crnogorski veleposlanik Rakočević izrazili su obostrano zadovoljstvo bilateralnim odnosima koji su u snažnom usponu zadnjih godina. Kao potvrdu toga istaknuli su spremnost obje države da sva otvorena pitanja rješavaju u europskom duhu suradnje, dijaloga i razumijevanja. To se posebice odnosi na dogovor Hrvatske i Crne Gore o prihvaćanju arbitražne odluke o morskoj granici između dvije države. Predsjednik Sabora je naglasio kako je Hrvatska snažno zainteresirana za što brže uključenje susjednih država u EU i NATO te je u vezi s time izrazio spremnost da Crnoj Gori, kao i drugim državama u regiji, i dalje pomaže na tom putu.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora