Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio izaslanstvo srbijanske Poslaničke grupe prijateljstva s Hrvatskom

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u Hrvatskom saboru izaslanstvo Poslaničke grupe prijateljstva s Hrvatskom u Narodnoj skupštini Republike Srbije na čelu s njenim predsjednikom Jankom Veselinovićem. Izaslanstvo boravi u službenom posjetu Hrvatskoj na poziv saborske Hrvatsko-srpske skupine prijateljstva.

Predsjednik Sabora je s članovima srbijanskog parlamentarnog izaslanstva razgovarao o odnosima Hrvatske i Srbije te o nastavku parlamentarne suradnje, od koje se očekuje da potakne tješnju suradnju dvije susjedne države i na drugim područjima.

U razgovoru je istaknuto kako su Srbija i Hrvatska kao susjedne zemlje upućene jedna na drugu, a njihovi politički odnosi imaju i širi kontekst. Potvrđena je i volja obiju strana da se razgovara o svim otvorenim pitanjima u cilju njihovog rješavanja.

Na sastanku dvojice dužnosnika poseban je naglasak stavljen na važnost zaštite hrvatske manjine u Srbiji i srpske manjine u Hrvatskoj, na kojima se, kako je rečeno, najčešće prelamaju teškoće u odnosima Hrvatske i Srbije. Predsjednik Sabora podsjetio je na hrvatski Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina te ukazao na to da su teškoće u njegovoj provedbi materijalno-financijske prirode, a nisu posljedica nedostatka političke volje. 

Na kraju razgovora predsjednika Sabora Luke Bebića s predsjednikom Poslaničke grupe prijateljstva s Hrvatskom Jankom Veselinovićem i ostalim članovima izaslanstva zaključeno je kako je suradnju hrvatskog i srbijanskog parlamenta potrebno podići na višu razinu.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora