Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio drugog potpredsjednika španjolskog Senata Juana Joséa Lucasa Giméneza

Zagreb - Španjolska pomno prati nezadovoljstvo hrvatske Vlade zbog blokade pristupnih pregovora s EU, ali smatra da je i mediteranski okvir taj koji je zajednički dvjema zemljama i koji omogućuje intenzivnu međusobnu suradnju, izjavio je u Zagrebu drugi potpredsjednik španjolskog Senata Juan Jose Lucas Gimenez. 

Gimenez se nalazi u službenom posjetu Hrvatskoj na poziv predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića.

"Španjolska za šest mjeseci preuzima predsjedanje Unijom i pomno prati nezadovoljstvo hrvatske Vlade zbog blokade pristupnih pregovora. Postoji, međutim, okvir Mediterana i mediteranska kultura koja nas spaja", kazao je Gimenez nakon razgovora s Bebićem. Po njegovim riječima, Hrvatska nije interesantna Španjolcima samo zbog turizma, a Hrvatsku je lani posjetilo 166.000 španjolskih turista, već i zbog mogućnosti ulaganja. Dolaskom u Zagreb, kako je istaknuo, dvije su strane započele put parlamentarne diplomacije koji bi trebao uroditi produbljivanjem bilateralnih odnosa.

Gimenez je predsjedniku Hrvatskoga sabora uputio i poziv za uzvratni posjet španjolskom Senatu. "Mislim da bi to bilo najbolje učiniti početkom iduće godine kada Španjolska preuzima predsjedanje Unijom i kada bi želje Hrvatskog sabora mogle postati realnost", rekao je Gimenez i dodao da nam to "od srca želi".

Predsjednik Sabora izjavio je da Hrvatska i dalje istim tempom radi na svim reformama i zadaćama vezanim za članstvo u Europskoj uniji, "kao da blokade nema". "Vidjet ćemo što će EU uspjeti učiniti", rekao je Bebić i dodao da u svojim nastojanjima imamo potporu španjolskog Senata.

Osim o putu Hrvatske u EU i suradnji na parlamentarnoj razini dvije su strane razgovarale i o jugoistoku Europe i nadi da će se približavanje regije europskim integracijama "tijekom španjolskog predsjedanja ubrzati i unaprijediti".
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina