Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić čestitao Dan državnosti Republike Hrvatske

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić uputio je građanima Republike Hrvatske čestitku povodom Dana državnosti u kojoj stoji:

"Obilježavajući Dan državnosti prisjećamo se, prije svega, da je Hrvatski sabor 25. lipnja 1991. godine usvajanjem dviju povijesnih odluka - Ustavne odluke o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske i Deklaracije o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske - oživotvorio stoljetnu težnju hrvatskoga naroda da samostalno i slobodno odlučuje o svojoj sudbini.

Prigoda je to da još jednom izrazimo najdublje poštovanje i zahvalnost svim hrvatskim braniteljima koji su se hrabro i spremno uključili u obranu napadnute Domovine te konačnom pobjedom svima nama osigurali slobodan i miran život u vlastitoj državi. Bez njihove žrtve – a mnogi su u temelje hrvatske države ugradili vlastite živote – ove dvije povijesne političke odluke bile bi tek mrtvo slovo na papiru.

Slobodna, demokratska i međunarodno priznata Hrvatska ne bi bila ostvariva da nije bilo odlučnosti, mudrosti i vizionarstva tadašnjeg političkog čelništva predvođenog dr. Franjom Tuđmanom, koje je uspostavilo temelje modernoj hrvatskoj državi i Hrvatsku dovelo do punog međunarodnog priznanja.

U relativno kratkom vremenu, osamnaest godina kasnije, Hrvatska je, zahvaljujući uloženom trudu i ostvarenim rezultatima, uvažena na međunarodnoj sceni. Ove je godine postala članica NATO-a, a na putu je i da ostvari i drugi strateški cilj, koji smo si postavili još devedesetih godina: punopravno članstvo u Europskoj uniji. Sve zacrtane ciljeve, od proglašenja neovisnosti preko pobjede u obrambenom Domovinskom ratu pa do današnjeg položaja Hrvatske kao cijenjenog člana međunarodne zajednice, postigli smo prije svega zahvaljujući vjeri u zajedničke snage, na koju se trebamo i dalje oslanjati u daljnjem razvoju države. 

Svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam Dan državnosti u ime svih zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora te u svoje osobno ime!"

Autor: Ured predsjednika Sabora