Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio izraelskog veleposlanika Yosefa Amranija

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je veleposlanika Države Izraela Yosefa Amranija, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, mogućnostima za unapređenje gospodarske suradnje Hrvatske i Izraela te o političkoj situaciji na Bliskom istoku.

Potvrda dobrih i prijateljskih odnosa Hrvatske i Izraela stalni su susreti čelnika dviju država te međuparlamentarna suradnja, ocijenjeno je tijekom sastanka. Važan čimbenik u jačanju odnosa dviju država parlamentarne su skupine prijateljstva, smatra izraelski veleposlanik, koji je izrazio nadu da će se nakon parlamentarnih izbora u Izraelu sljedeće godine u siječnju stvoriti uvjeti da predsjednik Sabora dođe u posjet toj zemlji.

Dvije države uspostavile su suradnju na nizu područja koju treba dalje razvijati, a veliki obostrani interes za suradnju postoji na području gospodarstva i poljoprivrede, suglasila su se dvojica dužnosnika.

Predsjednik Sabora i izraelski veleposlanik razmijenili su mišljenja o situaciji na Bliskom istoku, poglavito o odnosima Izraela i Palestine. Veleposlanik Amrani izrazio je zadovoljstvo time što je Hrvatska bila suzdržana prilikom glasovanja o rezoluciji o statusu Palestine kao države promatrača pri UN-u, dok je predsjednik Sabora Leko podržao želju Izraela da pregovorima s palestinskom stranom dođe do rješenja svih pitanja. 

Autor: Ured predsjednika Sabora