Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država Roberta Bradtkea u oproštajni posjet

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je u oproštajni posjet veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Roberta Bradtkea.

Predsjednik Sabora i američki veleposlanik su se suglasili da su bilateralni odnosi postigli znatan napredak na svim područjima. U tom je kontekstu posebno istaknut ulazak Hrvatske u NATO, a dobra je suradnja ostvarena i u okviru Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Veleposlanik Bradtke je izrazio zadovoljstvo što SAD i Hrvatska dijele iste vrijednosti, u prvom redu želju za razvijanjem demokracije i pravne države, kao i interese, a tu je naglasio mir i stabilnost u svijetu.

U razgovoru dvojice dužnosnika bilo je riječi i o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Američki je veleposlanik izrazio žaljenje zbog zastoja u tom procesu izazvanog slovenskom blokadom. Pozitivno je ocijenio suradnju Hrvatske s Haškim sudom (ICTY) te je izrazio uvjerenje da blokiranje pregovaračkih poglavlja ne pomaže reformskim procesima u Hrvatskoj. Podržao je Hrvatsku u njezinim nastojanjima da što prije ostvari punopravno članstvo u Europskoj uniji istaknuvši kako Sjedinjene Američke Države smatraju da je budućnost Hrvatske, ali i cijele jugoistočne Europe u Europskoj uniji.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora