Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio predsjednika Republike Makedonije Đorđija Ivanova

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je predsjednika Republike Makedonije Đorđija Ivanova u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Dvojica su dužnosnika razgovarala o ukupnim bilateralnim odnosima koji su prijateljski i bez otvorenih pitanja. Potvrda bliskosti dviju zemalja je, među ostalim, i to što je makedonski predsjednik Ivanov za prvi službeni posjet odabrao Hrvatsku, dok je predsjednik Hrvatskog sabora Bebić prošle godine od svih zemalja najprije posjetio Makedoniju.

Predsjednik Sabora Bebić je Makedoniju podržao u njezinim nastojanjima da što prije uđe u NATO, poželjevši joj na tom putu puno uspjeha. U vezi s time je istaknuo kako su i Hrvatska i Makedonija još i prije ostvarenja punopravnog članstva u NATO-u sudjelovanjem u brojnim mirovnim misijama širom svijeta pokazale spremnost da preuzmu odgovornost za mir i sigurnost u svijetu. S predsjednikom Ivanovim predsjednik Bebić je razgovarao i o aktualnom stanju hrvatskih pregovora s Europskom unijom te o slovenskoj blokadi tih pregovora.

Makedonski je predsjednik zahvalio na snažnoj i otvorenoj podršci svih hrvatskih dužnosnika makedonskom članstvu u NATO-u, kao i na putu prema EU. Rekao je kako je Makedonija intenzivirala razgovore s Grčkom za rješavanje spora oko imena makedonske države. Istaknuvši važnost manjina, koje povezuju obje države, rekao je kako se zauzima da se u proračunu nađu sredstva za financiranje hrvatskih udruga u Makedoniji.

U razgovoru dvojice predsjednika, hrvatskog parlamenta i makedonskog predsjednika, bilo je riječi i o gospodarskoj suradnji te je zaključeno kako postoje mogućnosti za njezino daljnje unapređenje i rast.
 

Autor: Ured predsjednika