Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić na obilježavanju 19. obljetnice osnutka Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini

Subotica - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić poručio je u Subotici Hrvatima u Srbiji da budu lojalni građani zemlje u kojoj žive i da je podupru na njezinu putu ka EU jer je to u interesu i njihove matične Hrvatske. 

"Hrvatska podržava približavanje Srbije europskim integracijama i spremna joj je svojim iskustvom pomoći jer je naš cilj miran suživot sa susjedima", rekao je predsjednik Sabora, obraćajući se gostima svečane akademije u subotičkoj Gradskoj kući upriličenoj u povodu 19. obljetnice nastanka Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV). Govoreći o važnosti odnosa u regiji, koji utječu i na život Hrvata u Srbiji, Bebić je naveo da nije dovoljno samo govoriti kako treba integrirati jugoistok Europe, već treba raditi na tome. "Hrvatska je od slovenske do srpske granice izgradila 400 kilometara autocesta, a idemo i prema Crnoj Gori i Albaniji. Mi se nismo, kao naši sjeverni susjedi, zaustavili 30 kilometara pred granicom sa susjedima", naveo je Bebić. 

Na konferenciji za novinare nakon svečane akademije rekao je kako ima inicijativa o ukidanju hrvatskih viza za građane Srbije, da odnosi dviju zemalja idu u tom pravcu i da će to biti jedna od tema skorog posjeta predsjednika Srbije Zagrebu. 

Osvrnuvši se u tom kontekstu na nedavni slučaj demoliranja automobila srbijanskih registracijskih tablica u Dubrovniku, Bebić je taj slučaj oštro osudio, kazavši da se radi o izoliranom incidentu i da će država sve učiniti da se gosti iz Srbije osjećaju sigurno i dobrodošli. 

Luka Bebić je prigodom petosatnog boravka u Subotici Hrvatima u Srbiji rekao da im nosi poruku "izdržite, niste zaboravljeni". Za DSHV je istaknuo da je tijekom devedesetih odigrao presudnu ulogu jer je bio "skrbnik interesa Hrvata u Vojvodini, i da je na tom putu stranka imala potporu sestrinske stranke HDZ-a". 

Predsjednik i zastupnik DSHV-a Petar Kuntić u povodu proslave 19 godina postojanja stranke istaknuo je da hrvatska manjina predvođena DSHV-om čini ozbiljne korake na putu integracije u društveno-politički život Srbije. "Nakon što smo postali parlamentarna stranka stvari idu na bolje, osnivaju se nove stranačke podružnice, ali i organizacije i institucije naše zajednice", rekao je Kuntić. Ipak, dodao je, hrvatska manjina još uvijek nailazi na zapreke - nije riješeno pitanje izravne zastupljenosti u Skupštini Srbije, kao ni razmjerna zastupljenost Hrvata u državnim institucijama i službama. "Također, postoje problemi u obrazovanju na hrvatskom jeziku, prvenstveno u nabavi školskih udžbenika, a nije stavljena ni točka na podvajanje zajednice na Bunjevce i Hrvate", zaključio je Kuntić.

Proslava godišnjice stranke počela je misom u subotičkoj franjevačkoj crkvi i nastavljena svečanom akademijom u Gradskoj kući u kojoj je dužnosnike iz Hrvatske primio gradonačelnik Subotice Saša Vučinić. Bebić je na kraju posjeta ovome gradu posjetio i sjedište DSHV-a, jedine parlamentarna stranke hrvatske manjine u Srbiji. Ima zastupnika u Skupštini Srbije i Vojvodine, dopredsjednika grada Subotice i Sombora te nekoliko vijećnika u gradskim skupštinama Subotice, Sombora i Sonte. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina