Izvješće sa sastanka Odbora za ravnopravnost spolova sa Izaslanstvom Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta (20. 4. 2006.)

Izaslanstvo Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta sastalo sa Odborom za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora, 20. travnja 2006. godine.
Izaslanstvo Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta predstavljale su: gđa.Anna Zaborska, predsjednica, te članice:,gđa. Astrid Lulling, gđa.Chista Klass, gđa.Lissy Groner i gđa. Chista Prets. 

Radni sastanak  održan je s potpredsjednicom  Odbora za ravnopravnost spolova  Hrvatskog sabora, gđom. Karmelom Caparin i članovima Odbora, (Mirjana Brnadić, Marijan Mlinarić, Marijan Bekavac, Željko Nenadić, Ljubica Brdarić, Ivana Posavec Krivec, Antun Kapraljević i Jakša Marasović).
 
Na satanku se razgovaralo o položaju žena na tržištu rada, trgovini ženama i djecom, feminizaciji određenih zanimanja, nasilju, i dr., te o pristupanju Republike Hrvatske Eurposkoj uniji, kao i  usklađivanju  nacionalnog zakonodavstva s pravnim stečevinama EU. Naglašeno je  kako je postizanje ravnopravnosti spolova dugotrajan proces koji nije niti u zemljama članicama Europske unije završen. Istaknuto je da je Republika Hrvatska u posljednje vrijeme napravila značajan iskorak u zaštiti i promicanju ravnopravnosti spolova.

Potpredsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora, gđa. Karmela Caparin, upoznala je Izaslanstvo Odbora  za prava žena i jednakost spolova Europskog parlamenta s djelokrugom i načinom rada Odbora. Predsjednica Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta, gđa. Anna Zaborska predstavila je rad svog Odbora i njegovo djelovanje u cilju  unapređenja politike rodne ravnopravnosti. Također, u razgovoru je istaknula da u okviru svoje nadležnosti, Odbor prati i podnosi izvješća o stupnju postignute  ravnopravnosti spolova u zemljama pristupnicama Europske unije.

Na kraju radnog dijela sastanka, gđa. Caparin  je zahvalila svim sudionicima koji su svojim primjedbama, mišljenjima i prijedlozima pridonijeli kvalitetnoj raspravi.

Potpredsjednica Odbora
Karmela Caparin