Izvješće sa sastanka Odbora za ravnopravnost spolova s Uredom za ravnopravnost spolova Vlade RH i nevladinom udrugom «Ženskom sobom» iz Ženske mreže Hrvatske, povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (23. 11. 2006.)

Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora organizirao je okrugli stol 23.11 2006. godine u suradnji s  Uredom  za ravnopravnost spolova Vlade RH i nevladinom udrugom «Ženskom sobom» iz Ženske mreže Hrvatske, povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i uključivanja Hrvatskoga sabora u početak kampanje Vijeća Europe pod nazivom  «Parlamenti ujedinjeni u borbi protiv obiteljskog nasilja nad ženama,» koja počinje 24.11.2006.godine osudom obiteljskoga nasilja nad ženama,a provodit će se do Međunarodnog dana žena 2008. godine.
  
Tema okruglog stola:«Seksualno nasilje - prijedlozi izmjena zakona, zaštita žrtava i razvoj prevencijskih   programa.»

Uvodna izlaganja na Okruglom stolu iznijeli su: Gordana Sobol, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova,Gordana Lukač Koritnik, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova,Maja Mamula,koordinatorica Ženske sobe,Đurđica Kolarec, koordinatorica Ženske mreže, Mihaela Jović, predstavnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, Željka Jelavić, predsjednica Centra za ženske studije, Sanja Cesar, voditeljica programa CESI i Kristijan Grđan, predstavnik pravnog tima Iskoraka i Kontre.

Cilj okruglog stola je upoznavanje šire javnosti  s problemom seksualnog nasilja: koje su to nužne promjene u zakonodavstvu, kako se boriti protiv ovoga društvenoga zla, kako sankcionirati nasilnike, kako zaštititi žrtve seksualnog nasilja i naposlijetku kojim prevencijskim mjerama spriječiti pojave seksualnog nasilja?

U raspravi je istaknuto da je seksualno nasilje najteži oblik  nasilja, te da uz obiteljsko nasilje pripada u dominantne oblike rodno uvjetovanog  nasilja. Procjenjuje se da je broj prijavljenih slučajeva seksualnog nasilja bitno manji od stvarnog broja izvršenih kaznenih djela.To se prije svega pripisuje patrijarhalnom okružju, nedovoljnoj osviještenosti, pa i neučinkovitosti  pravnog sustava. Sudionici rasprave suglasni su u ocijeni da je potrebno kontinuirano senzibilizirati  i educirati javnost na ovu negativnu  pojavu u društvu. 

Ukazano je da u Republici Hrvatskoj postoje svi institucionalni mehanizmi za borbu protiv nasilja u obitelji. Ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka  Republike Hrvatske.
Republika Hrvatska jedna je od rijetkih zemalja koja obilježava uz Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i nacionalni Dan borbe protiv nasilja nad ženama - 22.rujan.
Datum je simboličan podsjetnik  na trostruko ubojstvo - sutkinju, suprugu i odvjetnicu u Općinskom sudu u Zagrebu 1999. godine,koje je ubio   suprug prilikom brakorazvodne parnice. No unatoč zapriječenih sankcija i kaznenih i prekršajnih, te  javne osude nasilja u obitelji,  svjedoci smo stalnog porasta različitih oblika  nasilja  nad ženam i djecom u obitelji.
Na kraju rasprave predsjednica Odbora izrazila je zadovoljstvo što se na ovaj način  Odbor za ravnopravnost spolova i Hrvatski sabor uključio u početak  sveeuropske kampanje,  koja počinje  24.11. 2006. godine pod nazivom «Parlamenti ujedinjeni u borbi protiv obiteljskog nasilja».

Predsjednica Odbora
Gordana Sobol