Izvješće sa sastanka Odbora za ravnopravnost spolova s Povjerenstvom za jednakopravnost spolova Doma naroda parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održanog 19. svibnja 2006. (19. 5. 2006.)

19.svibnja 2006. godine, Povjerenstvo za jednakopravnost spolova Doma naroda parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine  sastalo se sa Odborom za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora.

Povjerenstvo za jednakopravnost spolova Doma naroda parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine predstavljali su: Meliha Alić, predsjednica Povjerenstva, Zuhra Avdić, članica i Simo Simić, član Povjerenstva.

U sastavu izaslanstva  osim navedenih članova Povjerenstva bili su: Slavko Matić, predsjedatelj Doma naroda parlamenta Federacije BiH, Mate Franjičević, predsjednik Kluba hrvatskih zastupnika Doma naroda Federacije BiH i Jasmin Toromanović, zastupnik u Domu naroda Federacije BiH.

Radni sastanak  održan je s predsjednicom  Odbora za ravnopravnost spolova  Hrvatskog sabora, Gordanom Sobol i slijedećim članovima/icama Odbora: Karmelom Caparin,Mirjanom Brnadić, Ljubicom Brdarić, Ivanom Posavec Krivec i Ivom Banac.

Na sastanku se razgovaralo o djelokrugu rada Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora i Povjerenstva za jednakopravnost spolova  Doma naroda parlamenta BiH. Razmijenjena su  iskustva o načinima suradnje s drugim radnim tijelima, kao i nevladinim udrugama. Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova upoznala je predsjednicu Povjerenstva za jednakopravnost spolova o radu Odbora  na tematskim sjednicama, na koje poziva  eminentne stručnjake iz područja o kojemu se na sjednici raspravlja.   U razgovoru je ocijenjeno da je Republika Hrvatska ostvarila  znatan napredak u zakonodavnom dijelu kojim se razrađuje ustavno načelo  ravnopravnosti spolova. Naglašeno je da su problemi žena zajednički u obje države  kada je u pitanju visoka stopa nezaposlenosti žena, napose onih starijih od 45 godina, visina plaće, te  politička participacija žena na svim razinama. Zaključeno je također da nadležna ministarstva za odgoj i obrazovanje mogu pridonijeti  poboljšanju položaja i percepciji uloge  žena u društvu.

Na kraju radnog sastanka predsjednica Odbora, gđa. Gordana Sobol izrazila je zadovoljstvo ovim susretom.
Također, predsjednica Povjerenstva za jednakopravnost spolova, gđa. Meliha Alić  zahvalila je predsjednici i članovima Odbora na gostoprimstvu, uz napomenu da će koristiti iskustva  o radu  hrvatske strane na ovome području. 

Predsjednica Odbora
Gordana Sobol