Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Zlatka Tomčića prigodom posjeta Saboru predsjednika Europske komisije Romana Prodija, Hrvatski sabor, 10. srpnja 2003.

"Poštovani predsjedniče Europske komisije, gospodine Prodi, vaše ekscelencije veleposlanici i predstavnici diplomatskog zbora RH na čelu s mons. Giuliom Einaudijem.

cijenjene gospođe i gospodo zastupnici,

iznimna mi je čast, po prvi puta u Hrvatskom saboru pozdraviti predsjednika Europske komisije, gospodina Romana Prodija.

Dopustite mi da u ime svih zastupnika u Hrvatskome saboru izrazim posebno zadovoljstvo činjenicom da se predsjednik Europske komisije gospodin Romano Prodi, u sklopu službenog posjeta Republici Hrvatskoj, odlučio obratiti zastupnicima najvišeg predstavničkog i vrhovnog zakonodavnog tijela u našoj zemlji.

Stjecanje punopravnog članstva u Europskoj uniji predstavlja nacionalni interes i jedan je od strateških ciljeva Republike Hrvatske. Hrvatski sabor je to potvrdio voljom gotovo svih svojih zastupnika i parlamentarnih stranaka, na svojoj sjednici od 18. prosinca 2002. godine donoseći Rezoluciju o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Hrvatski sabor aktivno sudjeluje u procesu europskih integracija, te svojim aktivnostima podržava reformski program Vlade Republike Hrvatske, kojeg čini okosnica europskog integracijskog procesa. Pri tome želim naglasiti činjenicu da u RH prevladava uvjerenje da sve reforme provodimo prvenstveno zbog sebe samih. Preciznije rečeno, radi dovršetka transformacije hrvatskog društva u funkcionalnu demokratsku državu, po uzoru na europska demokratska društva. Za Hrvatsku je stoga vrlo važno da se dosljedno slijedi plan i program - prije svega dostizanje spremnosti za članstvo u EU do kraja 2006. godine.

Očekujemo da će članstvo u EU doći kao rezultat dostignutih europskih vrijednosti i završetka unutarnjih reformi, a svjesni smo činjenice da se sudbina procesa ulaska RH u EU nalazi ponajviše u našim vlastitim rukama. Stoga su za nas izuzetno važne i ohrabrujuće naznake da EU namjerava podržati i nastaviti proces proširenja nakon kruga od deset novih pristupajućih članica u 2004. godini.

Hrvatska također pozdravlja činjenicu da Europska unija kontinuirano naglašava načela individualnih zasluga, diferencijacije i mogućnosti međusobnih dostizanja u ukupnom procesu proširenja. Ovi principi su se pokazali najboljim akceleratorom svega pozitivnog što se na ovim prostorima događa.

 
Republika Hrvatska podupire sve pozitivne procese u svom susjedstvu, te podržava i njihovo pridruživanje europskoj matici, čim za to ispune uvjete. Želimo i dalje aktivno doprinositi stabilizaciji svog okruženja, u sklopu napora međunarodne zajednice.

Hrvatska ima iste, ako ne i veće interese kao i EU u odnosu prema razvoju politički i gospodarski stabilnost susjedstva.

Poštovani predsjedničke Europske komisije,

Ovom prigodom želim vam zahvaliti što ste dali poseban doprinos započinjanju vrlo intenzivnog i plodonosnog razdoblja u odnosima između EU i RH. Uvjeren sam da će Vlada RH mobilizirati sve svoje resurse kako bi do jeseni priredila odgovore na Upitnik - zatražene informacije za pripremu mišljenja o aplikaciji RH za članstvo u EU, budući je u interesu Hrvatske u što skorijem roku steći status kandidata za članstvo.

Stjecanjem statusa kandidata, Hrvatska će preuzeti na sebe još veću odgovornost među sudionicima Procesa stabilizacije i pridruživanja, čime će se u potpunosti afirmirati njegova vrijednost. Uvjeren se da će Proces stabilizacije i pridruživanja biti uspješan i održiv samo ako omogući perspektivu za stvaranje novih kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Mi u Hrvatskoj smo potpuno svjesni da vremena na pretek nemamo, kao što nemamo niti pravo na lutanja i pogreške. Imamo jasno zacrtan cilj, a svojom aplikacijom potvrdili smo zrelost i spremnost da se dokažemo u potpunosti spremnom zemljom za ulazak u EU u slijedećem krugu proširenja.

Ulazak u Europsku uniju bit će za Republiku Hrvatsku, nakon priznanja njezine neovisnosti, njezino drugo veliko priznanje - priznanje za njezinu privrženost zajedničkim europskim vrijednostima, ali i uspjeh zajedničke europske politike prema ovom prostoru.

To priznanje, vjerujemo, bit će zapisano novom zvjezdicom na plavom nebu europske zastave.

Hvala vam lijepo.