Zvonimir Troskot primio španjolskog veleposlanika Juana González-Barbu Peru

Zagreb – Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Španjolska Zvonimir Troskot sastao se u srijedu s veleposlanikom Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj Juanom González-Barbom Perom.

U ugodnom i prijateljskom razgovoru istaknuti su odlični odnosi dviju zemalja na svim razinama, kako među predsjednicima vlada, ministrima vanjskih poslova tako i predsjednicima parlamenata. Isto tako, naglašena je želja da se dobri odnosi nastave i dalje, posebice imajući na umu situaciju u kojoj se i Europska unija i cijeli svijet trenutno nalaze.

Tema od zajedničkog interesa o kojoj su sugovornici razmijenili mišljenja tijekom sastanka bila je energetika i to s posebnim naglaskom na LNG terminale te ukapljeni plin koji Španjolska uvozi iz Trinidad i Tobaga i Argentine. Kao poveznica dviju zemalja prepoznat je sport, koji je, prema riječima španjolskog veleposlanika  i znak raspoznavanja Hrvatske u Španjolskoj.

U nastavku razgovora zastupnik Troskot osvrnuo se na percepciju korupcije u Hrvatskoj te iznio podatak Europskog parlamenta koji je izračunao kako je korupcija hrvatski narod koštala 60 milijardi kuna. Rečeno je kako su borba protiv korupcije, kao i demografski problemi koji muče obje zemlje, izazovi protiv kojih se dvije zemlje žele zajednički boriti.

Također, sugovornici su se dotaknuli i politike koju provodi stranka Most i koja će se, kako je rekao Troskot, prvenstveno temeljiti na gospodarstvu, poduzetništvu i demografiji.