Zdravka Bušić sudjelovala na znanstveno-stručnom skupu: „Suverenost i nacionalni identitet 30 godina nakon međunarodnog priznanja Republike Hrvatske“

Zagreb – Izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić sudjelovala je u petak na znanstveno-stručnom skupu „Suverenost i nacionalni identitet 30 godina nakon međunarodnog priznanja Republike Hrvatske“ u organizaciji Hrvatskog katoličkog sveučilišta i njemačke Zaklade Konrad Adenauer. 

Tema skupa bila su ključna zbivanja u procesu stvaranja suverene i samostalne hrvatske države te pitanja državne suverenosti i nacionalnog identiteta u suvremenom kontekstu.

Zastupnica Bušić ukazala je na izniman doprinos hrvatskog iseljeništva pri međunarodnom priznanju Hrvatske, ali i u procesu koji mu je prethodio, koji se posebice očitovao povratkom iseljenih Hrvata u domovinu i vlastitim sudjelovanjem u Domovinskom ratu, ali i nemjerljivom financijskom i svom ostalom materijalnom pomoći, a nadasve lobiranjem pri relevantnim međunarodnim institucijama i relevantnim međunarodnim čimbenicima.

- Potpora hrvatskih iseljenika uslijedila je i nakon priznanja, tijekom procesa potvrđivanja legitimiteta vjerodostojnosti države, tj. afirmacijom vanjskopolitičkog položaja Republike Hrvatske u heterogenoj međunarodnoj zajednici, kazala je Bušić. - Na nadležnim institucijama ostaje zadaća i misija, znanstveno zabilježiti za generacije koje dolaze, izniman politički, gospodarski i kulturni utjecaj Hrvata izvan domovine na pozitivnu percepciju Hrvatske u očima međunarodne javnosti koja je u konačnici pridonijela razumijevanju činjeničnih razloga za priznanje Republike Hrvatske, naglasila je predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić.