Zdravka Bušić sudjelovala na obilježavanju 29. obljetnice zločina nad Hrvatima u Uzdolu

Uzdol, BiH - Polaganjem vijenaca pred spomen-obilježjem hrvatskim žrtvama te misom zadušnicom ispred župne crkve u Uzdolu u srijedu je obilježena 29. obljetnica masakra koji su pripadnici Armije BiH počinili 14. rujna 1993. godine nad hrvatskim civilima i pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane.

U svojstvu izaslanice predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, zastupnica Zdravka Bušić položila je vijence i odala počast hrvatskim žrtvama, njih 41. Žrtvama zločina u Uzdolu poklonili su se i članovi obitelji, predstavnici braniteljskih udruga i brojna druga izaslanstva.

Župnik vjerničke zajednice sv. Ilije Proroka u Kruševu don Marko Šutalo u prigodnoj homiliji naglasio je da je jedini grijeh mučki ubijenih stanovnika Uzdola bio taj što su bili Hrvati. Čitava hrvatska povijest obilježena je teškoćama i križevima, naglasio je, ali spomen na hrvatske mučenike neće zgasnuti, a Uzdol ne živi samo dva dana u godini.

Molio je za zaštitu hrvatskog puka i trajni mir, napredak i slobodu cijelog kraja te je izrekao promišljanja o važnosti spomena, križa, ljubavi i poniznosti, naglasivši kako će zločini počinjeni u Uzdolu ostati u trajnom sjećanju.