Zdravka Bušić sudjelovala na konferenciji o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta – Babyn Yar 2022.

Babyn Yar/Kijev, Ukrajina –  Predsjednica saborskoga Odbora za Hrvate izvan RH Zdravka Bušić sudjelovala je u Kijevu kao posebna izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora na konferenciji o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta – Babyn Yar 2022. u organizaciji Europske židovske udruge.

Zastupnica Bušić govorila je u okviru panela „Holokaust: Upozorenje iz prošlosti i dužnost da se izvuku pouke“, naglasivši važnost obrazovanja i poučavanja o holokaustu. Republika Hrvatska odnosi se prema žrtvama holokausta s velikim poštovanjem i posebnom senzibilnošću te čini sve da se učenje o holokaustu proširi putem nastavnih programa za učenike i edukacijom nastavnika. Pozdravila je, također, svjedočenja preživjelih ili njihovih obitelji kao najbolji oblik edukacije.

Tijekom svog boravka u Kijevu, zastupnica Bušić susrela se u svojstvu voditeljice Hrvatsko-ukrajinske međuparlamentarne skupine prijateljstva sa suvoditeljicom Ukrajinsko-hrvatske skupine prijateljstva u Vrhovnoj Radi Olenom Kondratjuk. Obostrano je istaknut značaj parlamentarne diplomacije i međuparlamentarne suradnje, a osobito doprinosa reformskim procesima u Ukrajini koji za cilj imaju ispunjavanje europskih standarda. Bušić i Kondratjuk su se složile kako povezivanje hrvatskih i ukrajinskih građana posredstvom skupina prijateljstva doprinosi boljem međusobnom poznavanju općenito, a osobito u području kulture i znanosti. Zastupnica Bušić pozvala je zastupnicu Kondratjuk u posjet Hrvatskoj te je dogovoreno da se u skorije vrijeme održe sastanci skupina prijateljstva.

Predsjednica saborskoga Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske posjetila je i Centar za hrvatski jezik i kulturu na Nacionalnom Sveučilištu “Taras Ševčenko“, gdje se susrela s rektorom Sveučilišta i profesoricama kroatistike. Rektor Sveučilišta zahvalio je Republici Hrvatskoj na sredstvima izdvojenim za uspostavu Centra, a ravnateljica Centra Olena Dzjuba zahvalila je Zdravki Bušić na osobnom angažmanu kojim je, kao državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, pratila realizaciju ovog, za hrvatsku znanost i kulturu, važnog projekta. Prigodom posjeta zastupnica Bušić poklonila je Centru izbor vrijednih knjiga.