Zdravka Bušić primila predsjednika Svjetskog ukrajinskog kongresa Paula Groda

Zagreb – Voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Ukrajina Zdravka Bušić sastala se u ponedjeljak s predsjednikom Svjetskog ukrajinskog kongresa Ukrajine Paulom Grodom.

Zdravka Bušić izrazila je zadovoljstvo sudjelovanjem Paula Groda na Prvom parlamentarnom summitu Krimske platforme koji se održava prvi puta u ovome formatu u Hrvatskoj. Naglasila je da je summit dodatni pokazatelj prijateljskih odnosa između Hrvatske i Ukrajine, kao i snažne potpore Hrvatske ukrajinskom narodu u aktualnim ratnim okolnostima. 

Izrazila je važnost ovoga događanja u kontekstu obilježavanja 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između dviju zemalja. Ponovila je i daljnju potporu Republike Hrvatske Ukrajini,političku, financijsku, humanitarnu i vojnu, koliko god bude potrebno. - S  Ukrajinom ćemo dijeliti naša iskustva i znanja o postkonfliktnoj tranziciji i rehabilitaciji,  uključujući razminiranje, mirnu reintegraciju okupiranih teritorija, skrb za veterane, izgradnju povjerenja i rehabilitaciju ukrajinskih vojnika, rekla je zastupnica Bušić. 

Također je naglasila da je Hrvatska spremna pružiti stručnu pomoć Ukrajini oko ekshumacije i provođenja DNK analize, te s njome podijeliti naš model traženja nestalih osoba. Podsjetila je kako je Hrvatska snažno podržala davanje Ukrajini statusa kandidata za članstvo u EU i dala podršku ukrajinskom europskom putu koji je potvrđen i Zajedničkom deklaracijom o europskoj perspektivi Ukrajine koja je potpisana u prosincu prošle godine. 

Paul Grod zahvalio je na velikoj podršci Republike Hrvatske koja na svim područjima pruža pomoć Ukrajini. Pojasnio je kako Svjetski ukrajinski kongres predstavlja globalni glas za  ukrajinski narod u cijelom svijetu te kao međunarodna, nevladina organizacija  zastupa interese više od 20 milijuna Ukrajinaca u dijaspori te ujedinjuje ukrajinske zajednice i organizacije u više od 60 zemalja. Također, Kongres je priznat od strane Gospodarskog i socijalnog vijeća Ujedinjenih naroda kao nevladina organizacija s posebnim konzultativnim statusom i ima participativni status međunarodne nevladine organizacije pri Vijeću Europe. Paul Grod je zahvalio još jednom na svoj dosadašnjoj pomoći koju je Hrvatska dala Ukrajini te naglasio veliki značaj podrške na ostvarivanju europskog puta Ukrajine s konačnim ciljem ulaska u PS NATO-a i EU.