Zdravka Bušić nazočila otvorenju izložbe o izvornom pjevanju Hrvata u Posavini, sjeveroistočnoj i srednjoj Bosni

Zagreb – Izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić sudjelovala je u srijedu na otvorenju izložbe naslova “Izvorno pjevanje Hrvata u Posavini, sjeveroistočnoj i srednjoj Bosni – reprezentativna nematerijalna baština“.

Izložbu je organizirala udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ zajedno s Hrvatskom maticom iseljenika, a pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Federalnog Ministarstva kulture i sporta Bosne i Hercegovine.

Izvorno pjevanje važan je element nematerijalne kulturne baštine utkan u sastavnice hrvatskog identiteta Hrvata u Posavini, sjeveroistočnoj i srednjoj Bosni te je neodvojivo povezan s načinom života koji zrcali društvene i kulturne posebnosti zemljopisnog područja i podneblja u kojemu žive Hrvati. – Baštinjenje, očuvanje i predstavljanje nematerijalnog dijela kulturnog nasljeđa svakako su izazov u našim svakodnevnim turbulentnim vremenima, međutim, potpora jačanju svijesti o tradiciji i specifičnim vrijednostima nematerijalnog kulturnog nasljeđa, ali i prijenos na nove i buduće generacije, od presudnog su značaja, naglasila je zastupnica Bušić.

–Izvornost i tradiciju sve je teže sačuvati pred mnogim raznovrsnim procesima današnjega vremena, stoga svjesni navedenih izazova i shvaćajući važnost i potrebu za očuvanjem vlastitog identiteta, naša je obveza, više nego ikad - poticati i poduprijeti sve one subjekte i institucije koje na bilo koji način mogu pridonijeti daljnjem prenošenju i zaštiti od nestajanja našeg kulturnog nasljeđa. Očuvanje baštine odnos je prema tradiciji i budućnosti, a njezinom zaštitom i očuvanjem jamči se afirmacija vrijednosti tradicije, ali i obogaćivanje kvalitete života na nekom prostoru, kao i jačanje razvoja lokalne kulture, čemu uvijek trebamo stremiti, zaključila je zastupnica Bušić.