Zdravka Bušić i Vesna Nađ primile zastupnicu Verhovne Rade Ukrajine Mariju Ionovu

Zagreb – Voditeljica  Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Ukrajina Zdravka Bušić i zastupnica Vesna Nađ sastale su se u ponedjeljak s članicom Odbora za vanjsku politiku i međuparlamentarnu suradnju Verhovne Rade Marijom Ionovom s kojom su razgovarale o aktualnoj situaciji u Ukrajini te o nastavku i intenziviranju bilateralne suradnje dviju država na svim razinama.

Zastupnica Ionova izvijestila je o trenutnom političkom stanju u Ukrajini, ukazavši na nužnost daljnje potpore Hrvatske, Europske unije i ostalih partnera pri uspostavi mira i osiguranju teritorijalne cjelovitosti Ukrajine.

Naglasila je koliko je važno da Ukrajina izađe kao pobjednik u ovome ratu, istaknuvši da je rat u Ukrajini prvenstveno borba za demokraciju na europskom kontinentu. S tim u vezi naglasila je značaj razmjene iskustva i pomoći Hrvatske Ukrajini, posebice u kontekstu razminiranja i humanitarne pomoći. 

Dotakla se i pitanja Holodomora istaknuvši kako je Bugarska posljednja, početkom veljače 2023., priznala Holodomor genocidom, te apelirala da i Hrvatski sabor razmotri to pitanje u skorije vrijeme.

Zastupnice Bušić i Nađ naglasile su da Republika Hrvatska duboko suosjeća s događanjima u Ukrajini, imajući na umu i vlastita iskustva iz Domovinskog rata. 
– Hrvatska će kao i dosad dati svoju podršku Ukrajini u potrebnim segmentima, a svakako na njenom europskom putu, tj. stvaranju preduvjeta za ispunjavanje kriterija za članstvo u EU. Hrvatska za to ima potrebna znanja i iskustva, zaključila je Bušić.