Završeno jesensko zasjedanje Hrvatskoga sabora

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković ocijenio je na konferenciji za medije po završetku jesenskog zasjedanja Hrvatskoga sabora kako je Sabor ove jeseni radio "intenzivno, dinamično i polemično", te za proljeće najavio donošenje Etičkog kodeksa.

Iako je "bilo i onoga na rubu, u konačnici smo ispunili svoju zadaću, donijeli smo stotinjak zakona, predstavljali građane koji su nas birali", rekao je predsjednik Jandroković. Za današnji rad, u kojemu je u pomalo kaotičnim okolnostima izmijenjen Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kazao je kako je bilo dosta uzbudljivo, dinamično, pomalo i napeto. 

Naglasio je kako je Sabor ove godine, unatoč pandemiji i ograničenjima koje ona nameće, radio više nego prošle i 2019. godine.

-Ove smo godine imali četiri sjednice, zasjedali smo 117 dana, više od 820 sati. U 2019. godini, kad nije bilo pandemije, zasjedali smo 107 dana, a lani 109, naveo je naglasivši kako to pokazuje da je Sabor radio više nego su radili drugi parlamenti u susjednim zemljama.

Također je rekao kako je unatrag šest godina, od 2015., jako povećan broj stegovnih mjera koje se izriču zastupnicima. -Te 2015. godine bilo je devet stegovnih mjera, godinu poslije 32, pa 75, pa 220, zatim 332, lani 502, a ove godine 1057. Samo danas bilo je pedesetak novih opomena, dodao je, te objasnio da su one povezane s povredom Poslovnika koja se pretvara u repliku, zbog čega zastupniku mora dati opomenu. -To je jedan od razloga zašto trebamo urediti povredu Poslovnika, a o tome ćemo raspravljati tijekom iduće sjednice, na Odboru za Ustav. Vidjet ćemo u kojem smjeru ćemo mijenjati Poslovnik, kazao je i najavio da će tijekom proljeća biti donijet Etički kodeks.

Također je naveo podatak da su se zastupnici do 1. prosinca za riječ javili preko 15 tisuća puta, najviše kako bi replicirali.

Iznio je i svoje viđenje aktualnog saborskog saziva. -Po meni, u smislu zrcaljenja stvarnih političkih odnosa među građanima, ovo je najreprezentativniji saziv do sada, u smislu od lijevog do desnog, rekao je predsjednik Sabora. 

Novo okupljanje zastupnika najavio je za 19. siječnja 2022. godine.

Autor: Hina / Ured predsjednika Sabora