Zastupnik Josip Šarić primio švicarskog veleposlanika Ursa Hammera

Zagreb – Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Švicarska zastupnik Josip Šarić sastao se s veleposlanikom Švicarske Konfederacije u Hrvatskoj Ursom Hammerom.

Sugovornici su potvrdili dobre i prijateljske bilateralne odnose Hrvatske i Švicarske te su se složili kako treba unaprijediti međuparlamentarnu suradnju. Veleposlanik Hammer je istaknuo kako je obilježavanje 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa, tijekom ove godine, predstavljalo prigodu za daljnje produbljivanje švicarsko-hrvatskih bilateralnih odnosa.

Zastupnik Šarić upoznao je veleposlanika Hammera s aktivnostima Skupine prijateljstva te izrazio želju za intenziviranjem suradnje na parlamentarnoj razini. Ujedno je veleposlanika upoznao i sa svojim djelovanjem na lokalnoj razini predstavivši funkciju gradonačelnika Otoka koju obnaša. Predstavio je neke od značajnih projekata u Vukovarsko-srijemskoj županiji s naglaskom na drvnu industriju i poljoprivredu, iskazao interes za suradnjom na lokalnoj razini te uputio poziv veleposlaniku za posjet županiji i gradu Otoku.

Veleposlanik Hammer izvijestio je zastupnika Šarića o skorašnjem potpisivanju bilateralnog sporazuma između Hrvatske i Švicarske vezano uz novi švicarski financijski doprinos u okviru kohezijske politike te ukratko predstavio  dogovorena područja za buduće projekte u Hrvatskoj. Ti će projekti, kako je rekao švicarski veleposlanik, biti usmjereni na područja vodoopskrbe i odvodnje, istraživanje i inovacije, palijativnu skrb te civilno društvo, naglasivši kako je područje palijativne skrbi novo područje, u odnosu na prethodni financijski doprinos, kojim se želi jačati socijalna dimenzija budućih projekata. Sugovornici su se u razgovoru dotaknuli i pitanja statusa hrvatskih državljana u koji žive i rade u Švicarskoj. 

Švicarski veleposlanik je najavio sudjelovanje predsjednice Nacionalnog vijeća Savezne skupštine Švicarske Konfederacije Irène Kälin na Prvom parlamentarnom summitu Međunarodne krimske platforme, koji će se u organizaciji Hrvatskoga sabora i Verhovne Rade Ukrajine, održati u Zagrebu 25. listopada ove godine. Spomenuo je kako će to biti prigoda da ju upozna sa svim temama razgovora buduće parlamentarne suradnje dviju država.

Sugovornici su izrazili obostranu želju za daljnjim susretima te su najavili zajednički sastanak sa članovima Skupine prijateljstva kako bi imali priliku upoznati se i razmijeniti prijedloge za daljnju suradnju.