Zastupnik Domagoj Hajduković primio slovenskog veleposlanika Gašpera Dovžana

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković održao je u petak sastanak s veleposlanikom Slovenije u Hrvatskoj Gašperom Dovžanom s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, suradnji unutar EU, daljnjem proširenju Unije kao i o aktualnoj globalnoj političkoj situaciji.

–Kao prvi susjedi i partneri s kojima volimo surađivati i dijelimo zajednička stajališta oko mnogih pitanja, drago mi je da naša dobra suradnja rezultira i razmjenama posjeta na izvršnoj razini, no smatram da moramo osnažiti parlamentarne veze, istaknuo je uvodno Hajduković. Dodao je kako se dobri odnosi ogledaju i u gospodarstvu i međuljudskim odnosima, a da postoji prostor za razmjenu iskustva kad je riječ o topličkom turizmu u kojem Slovenija ima tradicionalno razvijenu i bogatu ponudu.

Veleposlanik Dovžan se složio s ocjenom vrlo dobre suradnje Hrvatske i Slovenije naglasivši kako ona postoji u vrlo širokom spektru područja. –Kroz članstvo u EU dobili smo neki novi kontekst suradnje, kako političke i pravne tako i gospodarske, a važna je i činjenica da smo istomišljenici oko važnih tema u našem okružju, posebice kad je riječ o proširenju Unije, rekao je slovenski veleposlanik. Naglasio je kako je i za Sloveniju, kao i za Hrvatsku, važno da proširenje EU obuhvati države Zapadnog Balkana ne samo iz tehničkih već i iz geopolitičkih i strateških razloga. 

U nastavku su sugovornici razmijenili mišljenja i iskustva oko uvođenja eura i ulaska Hrvatske u eurozonu i prostor Šengena. –Važno je da imamo funkcionirajući sustav kontrole na granicama i da Hrvatska postane njegov dio, ali trebamo osigurati poštivanje šengenskih pravila te je za daljnji razvoj prostora Šengena važna njegova reforma, zaključio je Dovžan.