Zastupnik Davor Ivo Stier primio u radni posjet španjolskog veleposlanika Juana González-Barbu Peru

Zagreb – Član Odbora za vanjsku politiku Davor Ivo Stier primio je u ponedjeljak u radni posjet veleposlanika Kraljevine Španjolske Juana González-Barbu Peru. Tijekom sastanka sugovornici su razmijenili mišljenja i stajališta oko europske politike proširenja na Zapadni Balkan i o poziciji Europske unije u novim geopolitičkim okolnostima. 

Zastupnik Stier ocijenio je odličnom suradnju između Hrvatske i Španjolske posebice, kako je istaknuo, nakon posjeta predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića toj zemlji, koji je predvodio saborsku delegaciju koja je u boravila u službenom posjetu Zastupničkom domu parlamenta Kraljevine Španjolske u svibnju ove godine. Također, Stier je izrazio zadovoljstvo i nadu kako će u što skorijem roku uslijediti i uzvratni posjet delegacije Zastupničkog doma parlamenta Španjolske Hrvatskome saboru. 

Sugovornici su se složili oko toga da upravo platforma MED9, savez koji okuplja devet mediteranskih država Europske unije, predstavlja dobar temelj za daljnju razmjenu mišljenja i stajališta o temama od zajedničkoga interesa između dviju država. Govoreći o europskoj politici proširenja pozdravljena je odluka da se Ukrajini i Moldaviji dodjeli status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, a kako je rečeno,  isto vrijedi i za Gruziji kada se za to ostvare uvjeti. 
 
–Hrvatska se zalaže za što bolju i bržu integraciju svih zemalja Zapadnoga Balkana naročito u novim geopolitičkim okolnostima, uz provedbu nužnih reformi i usvajanje vrijednosti na kojima je izgrađena moderna Europska unija. Upravo zato vrata članstva za ulazak u EU moraju biti otvorena za sve države i društva koja se zalažu za mir i demokraciju, naglasio je zastupnik Stier.