Zastupnik Ante Bačić sudjelovao na konferenciji o budućnosti transporta u organizaciji Skupštine Kosova

Priština – Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Kosovo i voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Ante Bačić, u sklopu sudjelovanja na dvodnevnoj međunarodnoj interparlamentarnoj konferenciji o budućnosti transporta „The Future of Transport“ u organizaciji Skupštine Republike Kosova, posjetio je Zapovjedništvo hrvatskog vojnog kontingenta u sastavu KFOR-a te se susreo s pripadnicima sastavnice dijela hrvatskog kontingenta stacioniranog u Prištini.

U sklopu susreta na marginama konferencije zastupnik Bačić imao je protokolarni susret s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, kao i zaseban bilateralni sastanak s kolegom Dritonom Hysenijem, voditeljem kosovske parlamentarne delegacije koja u okviru Parlamentarne skupštine NATO-a djeluje u promatračkom statusu. Zastupnik Bačić je tijekom susreta izrazio potporu euroatlantskim integracijskim aspiracijama kao i reformskom putu koje u tom pravcu poduzimaju kosovske vlasti te je pozdravio konkretne korake koji se poduzimaju u cilju daljnjeg intenziviranja toga procesa. 

U KFOR-ovoj misiji potpore miru koja na Kosovu djeluje od lipnja 1999. godine, na temelju Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a te u kojoj participira 28 država s oko 3700 pripadnika, Hrvatska sudjeluje još od 2009. godine s ukupno do sada upućenih 1341 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Na temelju odluke Hrvatskog sabora u 2022. godini odobreno je sudjelovanje, uz mogućnost rotacije, do 150 pripadnika Oružanih snaga u 7 sastavnica kontingenta među kojima se nalaze i motorizirana pješačka satnija te letačko i tehničko osoblje zrakoplovne helikopterske sastavnice.