Zastupnici Žarko Tušek, Ermina Lekaj Prljaskaj i Ante Bačić primili predstavnike Ministarstva za industriju, poduzetništvo i trgovinu Kosova

Zagreb – Predsjednik Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek, voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Albanija Ermina Lekaj Prljaskaj i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Kosovo Ante Bačić primili su u srijedu Izaslanstvo kosovskog Ministarstva za industriju, poduzetništvo i trgovinu.

Tušek je dosadašnju gospodarsku suradnju Hrvatske i Kosova ocijenio kao uspješnu te izrazio zadovoljstvo hrvatskih izvozom i dugogodišnjim poslovanjem brojnih hrvatskih tvrtki na tom području. Također je naglasio prijateljske odnose dviju zemalja i potporu Hrvatske Kosovu na europskom putu. Zahvalio je kosovskim kolegama što im je upravo Hrvatska primjer dobre zakonodavne prakse i implementacije EU regulative te istaknuo važnost daljnjeg povezivanja hrvatskih i kosovskih poduzetnika.

Lekaj Prljaskaj je najavila održavanje Gospodarskog foruma u Prištini na kojem će sudjelovati hrvatski poduzetnici i zastupnici Hrvatskoga sabora te istaknula njegovu važnost za promociju novih ideja, projekata kako hrvatskih tako i kosovskih tvrtki. Kako je naglasila, glavna područja koja je potrebno osnažiti radi unapređenja gospodarske suradnje jesu uvođenje izravne zračne linije Zagreb-Priština, otvaranje katedre kroatistike na Sveučilištu u Prištini te osnivanje Kosovsko-hrvatske gospodarske komore.

Ante Bačić je naglasio vrlo dobre odnose Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Kosovo sa veleposlanikom Kosova u Hrvatskoj Martinom Berishajem. Istaknuo je gospodarski i kulturološki doprinos kosovskog naroda kao manjine u Hrvatskoj te zaključno rekao kako Kosovo može računati na daljnju podršku Hrvatske u procesu pridruživanja u europske i druge međunarodne organizacije. 

Voditelj Izaslanstva i ravnatelj Odjela za EU integracije i koordinaciju politika  u Ministarstvu za industriju, poduzetništvo  i trgovinu Irfan Lipovica naglasio je da su Hrvatska i Kosovo prijateljske zemlje koje imaju zajedničku povijest. Prema njegovim riječima za Kosovo je hrvatska potpora pristupanju Europskoj uniji od velike važnosti. Također je istaknuo kako je Hrvatska među deset najvećih investitora u Kosovu, ali je naglasio kako treba nastaviti raditi na povećanju robne razmjene i investicija. Zaključno je istaknuo kako je u pripremi izmjena Zakona o ulaganju koji bi trebao biti dobra podloga za privlačenje hrvatskih i ostalih investicija. Lipovica je u svoje ime i u ime ostalih članova Izaslanstva izrazio zahvalnost na prijemu u Hrvatskome saboru te ponudio pomoć i podršku u organizaciji Gospodarskog foruma koji će se održati na Kosovu.