Zastupnici Stier i Fabijanić boravili u uzvratnom posjetu Litvi

Vilnius – Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska–Litva Davor Ivo Stier i član skupine, predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Erik Fabijanić boravili su od 15. do 17. rujna u uzvratnom posjetu Republici Litvi. Uz sastanak s članovima Seimasove skupine za međuparlamentarne odnose sa zemljama zapadnog Balkana, delegacija se susrela s potpredsjednikom Seimasa Vytautasom Mitalas, članovima Odbora za europske poslove i zamjenikom ministra za unutarnje poslove Republike Litve Arnoldasom Abramavičiusom.

Hrvatska delegacija sudjelovala je u radu Konferencije „Zemlje zapadnog Balkana na putu prema EU – 2022“ održane u Seimasu 16. rujna. Inicijatorica Konferencije Laima Liucija Andrikienė, predsjednica Odbora za vanjske poslove i voditeljica Seimasove skupine za međuparlamentarne odnose sa zemljama zapadnog Balkana, je istaknula kako je u sadašnjem kontekstu ključno zadržati fokus na regiji zapadnog Balkana. –Ruske ambicije nisu ograničene samo na osvajanje Ukrajine, već nastoje proširiti i ojačati svoj utjecaj na svim poljima. Stoga moramo oživjeti i ojačati proces europske integracije Zapadnog Balkana ne dopuštajući da Rusija ima koristi od nedovoljnog napretka na tom polju i frustracije građana Zapadnog Balkana koja iz toga proizlazi, zaključila je Andrikienė.

Predsjednica Seimasa Viktorija Čmilytė-Nielsen istaknula je kako se Litva dosljedno zalaže za širenje EU na zapadnom Balkanu i kako će se truditi da se ovi postupci nastave jer to nije, kako je naglasila, samo pitanje budućnosti ovih zemalja, već i vjerodostojnosti Europske unije.

–Vrlo je važno da zemlje zapadnog Balkana osiguraju dobrosusjedske odnose i regionalnu suradnju, te da se u rješavanju međusobnih nesuglasica uključe u konstruktivan dijalog i izbjegavaju jednostrane akcije. Zemlje koje žele članstvo u EU moraju se pridržavati zajedničke vanjske i sigurnosne politike Europske unije, čiji je lakmus test danas stav država u pogledu sankcija protiv Rusije i potpore Ukrajini, zaključila je predsjednica Seimasa.

Sudjelujući u panelu „Zapadni Balkan: status quo i ključni izazovi“ Davor Ivo Stier istaknuo je kako status quo nije prihvatljiv te je, kako je rekao, potrebno prilagoditi i primijeniti postojeće mehanizme, uključujući i politiku proširenja, kako bi se smanjio negativan utjecaj na europske vrijednosti i ograničio utjecaj autokratskog režima u Moskvi. U tom smislu bi, prema njegovim riječima, i strateško opredjeljenje država Zapadnog Balkana trebala biti puna potpora europskim vrijednostima, ali i njihovo jasno određenje prema  režimu sankcija i sigurnosnoj politici EU, te provođenje reformi vezanih uz slobodu medija, neovisnost pravosuđa i borbu protiv korupcije. Govoreći o izazovima za EU Stier je rekao kako izazovi postoje na obje strane te u tom smislu, prema njegovim riječima,  i Unija mora ponuditi jasne i konkretne obveze vezane uz politiku proširenja.