Zastupnici Šarić i Stier sudjelovali na trećoj Međuparlamentarnoj konferenciji na visokoj razini o migracijama i azilu

Zagreb – Josip Šarić i Davor Ivo Stier sudjelovali su u petak videokonferencijskim putem na trećoj Međuparlamentarnoj konferenciji na visokoj razini o migracijama u zajedničkoj organizaciji Europskog i slovenskog parlamenta i u suradnji s parlamentima Njemačke i Portugala. Konferencija je okupila predstavnike Europske komisije, Europskoga parlamenta, nacionalnih parlamenata država članica Europske unije i Norveške, Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX), Europskog potpornog ureda za azil (EASO) te predstavnike nevladinih organizacija. 

Na konferenciji su uvodno govorili potpredsjednik Europskog parlamenta Fabrio Massimo Castaldo,  predsjednik slovenskog Državnog zbora Igor Zorčić i predsjednik Odbora za europske poslove Luis Capoulas Santos u svojstvu izaslanika predsjednika portugalskog parlamenta. Konferenciji se obratio i potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas osvrnuvši se na trenutačnu izvanrednu situaciju na vanjskoj granici Europske unije s Republikom Bjelarus, a u kontekstu hibridne prijetnje. U pogledu migracijskih tokova i krijumčarenja ljudima govorio je o Paktu o migracijama i potrebi uvođenja novih ambicioznih zakonodavnih instrumenata u borbi protiv ilegalnih migracija kao i o važnosti daljnjeg produbljivanja suradnje i partnerstava sa trećim zemljama u upravljanju migracijama.

Tijekom plenarne rasprave, u prvom djelu konferencija je bila usmjerena na vanjsku dimenziju upravljanja migracijama i njezino financiranje, te na trenutačno stanje na migracijskim rutama, na istočnoj i središnjoj mediteranskoj ruti, zapadnom Sredozemlju i atlantskoj ruti kao i na ruti koja prolazi preko zapadnog Balkana te na važnost daljnjeg jačanja međuparlamentarnog dijaloga pokrenutog u studenom 2020. godine.  U drugom djelu bilo je riječi o unutarnjim dimenzijama migracija i azila u Europskoj uniji u budućnosti s naglaskom na pitanje izbjeglica. Tijekom rasprave naglašena je potreba zajedničkog djelovanja i solidarnosti svih uključenih država i institucija, sveobuhvatnog pristupa u borbi s nelegalnim migracijama kao i potreba snažnijeg djelovanja u upravljanju migrantskim tokovima i zaštiti granica Unije. Ukazano je na važnost strukturiranja napora na razini EU-a kako bi se iskoristio puni potencijal vanjskih i unutarnjih elemenata Pakta o migracijama i azilu. Poseban naglaska stavljen je i na daljnje jačanje partnerstava s trećim zemljama porijekla i tranzita te nove Akcijske planove o suradnji s ključnim zemljama. Ukazano je na važnost zaštite europskog načina života, a težište rasprave bilo je na pitanjima zaštite ljudskih života i temeljnih prava izbjeglica.

Davor Ivo Stier govorio je na temu prvog panela Multidimenzionalne suradnje u stvaranju prilagođenog migracijskog partnerstva s trećim zemljama, prilikom čega je ukazao na važnost Akcijskih planova za suradnju s trećim zemljama, naglasivši pritom važnost koju Hrvatska daje takvoj suradnji Europske unije s Bosnom i Hercegovinom. U tom pogledu ukazao je i na važnost da Bosna i Hercegovina sklopi Sporazum s FRONTEX-om  oko upravljanja granicama, a osvrnuo se i na važnost jučerašnjeg zaključka Odbora ministara kojim se Hrvatskoj dalo zeleno svjetlo za nastavak procesa priključenja šengenskom prostoru.

Konferencija na visokoj razini o migracijama i azilu uspostavljena je tijekom Trija predsjedanja Njemačke, Portugala i Slovenije s ciljem postizanja sveobuhvatnog pristupa u upravljanju migracijama i azilom.