Zastupnici Hajduković i Lekaj Prljaskaj boravili u službenom posjetu Tirani

Tirana – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković i voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Albanija Ermina Lekaj Prljaskaj boravili su, na poziv predsjednice Odbora za europske integracije albanskog Kuvendija Joride Tabaku, u službenom posjetu Tirani od 15. do 17. lipnja.

Hrvatski zastupnici održali su brojne sastanke s albanskim kolegama zastupnicima u Kuvendiju, parlamentu Albanije, a prvi u nizu bio je s predsjednicom Odbora za europske integracije Joridom Tabaku. Izrazivši dobrodošlicu hrvatskim kolegama, zahvalila im je na dolasku i potpori koju Hrvatska pruža Albaniji na eurointegracijskom putu.

–Albanija ima status zemlje kandidatkinje od 2014. godine i bitno nam je da u tom procesu idemo korak dalje, a Hrvatskoj želim zahvaliti na ogromnoj pomoći koju nam pruža u tehničkom, ali i diplomatskom smislu, izjavila je Tabaku.

Hajduković je posebno istaknuo kako je Hrvatska oduvijek podržavala put Albanije u EU te rekao da Zapadni Balkan mora biti integriran u EU, pogotovo u svjetlu trenutačne situacije nakon agresije Rusije na Ukrajinu. –Uvijek u svojim govorima i u inozemstvu, ali i u Hrvatskoj naglašavam kako Zapadni Balkan mora ići dalje prema svom europskom putu. Velika prednost Albanije je ta što većina građana podržava ulazak u Europsku uniju, rekao je predsjednik Odbora za europske poslove.

Zastupnica Lekaj Prljaskaj je naglasila da su Hrvatska i Albanija veliki prijatelji te da treba intenzivirati političku, ali i gospodarsku suradnju između dvije države te istaknula da hrvatsko iskustvo u pregovorima može pomoći Albaniji.

Predsjednici odbora Domagoj Hajduković i Jorida Tabaku, kao znak dobre parlamentarne suradnje, potpisali su Memorandum kojim su se obvezali na zajedničku suradnju i prijenos znanja i iskustava.

Saborsko izaslanstvo nastavilo je svoj posjet sastankom s Odborom za vanjsku politiku. Predsjednica Odbora Mimi Kodheli rekla je da su Hrvatska i Albanija saveznici u NATO-u te da Albanija sudjeluje u brojnim misijama. Sugovornici su razgovarali i o političkoj situaciju u Europi, posebno nakon rata u Ukrajini te naglasili da države Zapadnog Balkana jasno moraju odabrati svoj put.

Izaslanstvo je održalo sastanke i s voditeljicom Međuparlamentarne skupine prijateljstva Albanija - Hrvatska Klodianom Spahiu, potpredsjednicom parlamenta Ermonelom Felaj te s glavnim pregovaračem s EU-om Zefom Mazijom.

Hajduković i Lekaj Prljajskaj su još jednom izrazili punu podršku Albaniji na putu prema Europskoj uniji te pozvali albanske kolege na uzvratni posjet Zagrebu.