Zastupnici Gari Cappelli i Ivana Posavec Krivec na drugom Parlamentarnom forumu Inicijative triju mora

Riga – Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli i članica Odbora Ivana Posavec Krivec sudjelovali su na drugom Parlamentarnom forumu posvećenom Inicijativi triju mora koji je održan u organizaciji Odbora za vanjsku politiku te Odbora za gospodarstvo i održivi razvoj latvijskog Saeima.

Dvodnevni Parlamentarni forum se bavio temama digitalne transformacije, infrastrukturnom interoperabilnosti, energetskom neovisnosti te pitanjima sigurnosti u novim geopolitičkim okolnostima, a okupio je zastupnike nacionalnih parlamenata država članica Inicijative kojima su se pridružili i predstavnici parlamenata Ukrajine, Moldavije i Gruzije te Japana i SAD-a. 

Forum je otvorio predsjednik Odbora za vanjsku politiku Saeima Rihards Kols, a sudionicima su se uvodno obratile predsjednica latvijskog Saeima Inara Murniece i potpredsjednica ukrajinske Verhovne Rade Olena Kondratiuk govoreći o značaju održavanja današnjeg događaja u svjetlu aktualne ukrajinske krize i rata koji ima sve veći prelijevajući efekt na gospodarstva europskih zemalja. Istaknuta je i važnost sastanka na razini čelika država Inicijative triju mora koji se održao u Rigi paralelno sa susretom na razini parlamentarne dimenzije Inicijative. Također je ukazano na potrebu uspostave parlamentarne skupštine Inicijative triju mora, kao važnog korak daljnjeg osnaživanja suradnje, promicanja političkih i gospodarskih veza među državama članicama Inicijative.

O geopolitičkoj sigurnosti i infrastrukturnim prednostima Inicijative triju mora govorio je Gari Cappelli istaknuvši važnost fizičkog povezivanja kao temelja za ostvarivanje kontakata i gospodarske suradnje među državama Inicijative. Naglasio je i kako je  infrastruktura osnovni preduvjet za društvenu i gospodarsku suradnju na području srednje Europe te se osvrnuo na važnost Investicijskog fonda vrijednog 928 milijardi eura kao neophodnog načina za daljnja ulaganja u infrastrukturne, energetske i prometne projekte.

Cappelli je dodao da se najavljenim povećanjem kapaciteta i ulaganjima u Investicijski fond namjerava  promicati međusobna povezanost u regiji na održiv i uključiv način, poticati gospodarski razvoj, konkurentnost, otpornost zemalja srednje Europe kao i transatlantska razina suradnje. Pohvalio je dosadašnje aktivnosti parlamentarne suradnje u sklopu Inicijative triju mora, a posebno se osvrnuo na turizam kao važnu gospodarsku sponu među zemljama Srednje Europe naglasivši kako turizam u ukupnom hrvatskom gospodarstvu čini ogroman segmenti i rekao kako 40 posto turista dolazi upravo iz zemalja članica Inicijative.

U obraćanju o gospodarskim aspektima Inicijative triju mora zastupnica Ivana Posavec Krivec naglasila je važnost zajedničkih rasprava s ciljem produbljivanja suradnje u prioritetnim područjima usmjerenim na budućnost, a posebice u kontekstu aktualnoga rata u susjedstvu. Dodala je kako će se razvojem zajedničkih projekta u području infrastrukture i energetike osigurati preduvjeti za energetsku diversifikaciju država članica Europske unije koje nisu energetski neovisne. Osvrnula se i na važnu ulogu Inicijative triju mora kao generatora značajnih mogućnosti rasta i snažnog transnacionalnog umrežavanja, što prema njezinim riječima podržavaju i izvaneuropski partneri, ponajprije Sjedinjene Američke Države i Ujedinjena Kraljevina.

Posavec Krivec je posebno  naglasila da je Inicijativa triju mora ujedno izraz zajedničkih političkih, gospodarskih i društvenih ambicija dvanaest zemalja članica te predstavlja potencijal za zelenu tranziciju u kontekstu sve izraženijih klimatskih promjena.

Glavni naglasci rasprave Parlamentarnog foruma Inicijative bili su usmjereni na utjecaj pandemije COVID-19 i ruske invazije na Ukrajinu.  Ukazano je na potrebu za jačom regionalnom suradnjom, a u fokusu rasprave našlo se i pitanje o tome kako osigurati stabilnu opskrbu energijom i diversificirati putove i izvore opskrbe energijom zemljama regije te istovremeno omogućiti prijelaz na klimatsku neutralnost u energetskom sektoru. Raspravljalo se i o tome kako stvoriti društvo, gospodarstvo i javnu upravu koje će svrhovito koristiti postojeće i nove mogućnosti koje nude digitalne tehnologije te na koji način stvoriti povoljno okruženje poboljšanjem kvalitete života svih pojedinaca i društva u cjelini.

Inicijativa triju mora predstavlja neformalnu političku platformu usmjerenu na koheziju Europske unije i europskog prostora kroz bolju infrastrukturnu povezanost jačajući time i konkurentnost srednjoeuropskih država kroz tri stupa Inicijative – promet, energetiku i digitalizaciju. Inicijativa je uspostavljena 2016. godine, a obuhvaća ukupno 12 država članica Europske unije iz srednje i istočne Europe, uključujući i Hrvatsku, te države partnere Njemačku i SAD. Uspostavljeni parlamentarni forum Inicijative triju mora doprinosi jačanju vidljivosti i ulozi Inicijative. Prvi parlamentarni forum Inicijative triju mora održan je u Estoniji u lipnju prošle godine, a okupio je predsjednike i zastupnike parlamenta država Inicijative.