Zastupnica Natalija Martinčević sudjelovala na konferenciji o migracijama i izbjeglicama

Istanbul – Članica Izaslanstva Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji Natalija Martinčević sudjelovala je na dvodnevnoj parlamentarnoj konferenciji o migracijama „Parlamenti i globalni kompakti o migracijama i izbjeglicama: kako stvoriti snažniju međunarodnu suradnju i nacionalnu primjenu?“ koja je održana u organizaciji Interparlamentarne unije i Velike nacionalne skupštine Turske. 

Na konferenciji su razmijenjena iskustva o najboljim parlamentarnim praksama za primjenu Globalnog kompakta o sigurnim, pravilnim i redovnim migracijama i  Globalnog kompakta o izbjeglicama koji su Ujedinjeni narodi usvojili 2018. godine. Također se raspravljalo o idućim koracima za jaču međunarodnu suradnju kada je riječ o migracijama, izbjeglicama i srodnim pitanjima.

Konferencija je okupila gotovo 300 parlamentaraca iz 56 parlamenta uključujući i 16 predsjednika i potpredsjednika parlamenata iz cijeloga svijeta te međunarodnih organizacija koje se bave ovim temama. Zastupnica Natalija Martinčević održala je obraćanje u okviru 1. teme Konferencije  „Globalni kompakti: ciljevi, obveze, napredak i prepreke u i primjeni“ te predstavila napore i doprinose Hrvatske u provedbi i primjeni globalnih kompakata o migracijama i izbjeglicama s naglaskom na najaktualnija zbivanja nakon izbijanja rata u Ukrajini napomenuvši kako je Hrvatska do sada prihvatila oko 20 000 izbjeglica.