Zastupnica Marijana Puljak razgovarala s estonskom veleposlanicom u Hrvatskoj Gitom Kalmet

Zagreb – Voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Estonija Marijana Puljak održala je u četvrtak videokonferencijskim putem sastanak s veleposlanicom Estonije u Hrvatskoj Gitom Kalmet.

Dužnosnice su se usuglasile oko toga kako je obljetnica međusobnog priznanja Hrvatske prilika za unapređenje suradnje između dviju država, a koju su obostrano ocijenile dobrom i s perspektivom njenog jačanja u budućnosti. Glavna tema sastanka bila je vezana uz digitalizaciju javne uprave i provedbu elektroničkog glasovanja na izborima. Kako je rekla estonska veleposlanica, elektroničko glasovanje na izborima u Estoniji se provodi od 2005. godine te se od uvođenja elektroničkog glasovanja povećala izlaznost estonskih građana na izbore. –Uvođenjem ovog oblika glasovanja u bitnome su smanjeni troškovi provođenja izbora, a građanima je dana mogućnost izbora žele li glasovati elektroničkim putem ili fizičkim izlaskom na birališta, pa su u tom smislu i otklonjene prepreke vezane uz dob građana koji izlaze na izbore, naglasila je Kalmet. Dodala je i kako je ovaj primjer dobre prakse Estonija već podijelila s nekim europskim državama te istaknula da su otvoreni za svaki oblik suradnje.

–Potpuna digitalizacija javne uprave osigurala bi dostupnost javne uprave građanima, rekla je Puljak i dodala kako su u tom smislu u Hrvatskoj dostupne neke digitalne usluge istaknuvši  kako je izostalo povezivanje baza podataka koje se, po njezinim riječima, većim dijelom opravdava sigurnošću odnosno zaštitom podataka. Puljak je isto tako rekla kako u Hrvatskoj nije osigurano provođenje izbora elektroničkim putem te da nema ni najave mogućnosti uvođenja istoga, iako bi to, kako je rekla, u bitnome olakšalo samo provođenje izbora.

U nastavku se razgovaralo i o korištenju energije iz obnovljivih izvora energije, trenutnoj sigurnosnoj situaciji i europskoj potpori Ukrajini. Veleposlanica Kelmet zahvalila je na snažnoj potpori koju je Hrvatski sabor osigurao Ukrajini organiziranjem Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme. Zastupnica Puljak je zahvalila na potpori koju je Estonija uputila nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji i Gradu Zagrebu.

Zaključno je dogovoren daljnji nastavak suradnje, a veleposlanica Kelmet je pozvala Puljak da posjeti Estoniju kako bi, tijekom parlamentarnih izbora koji će se održati 5. ožujka 2023. godine, dobila bolji uvid u provođenje izbora elektroničkim putem.