Zastupnica Marijana Petir sudjelovala u predstavljanju nacionalne haljine kojom će se Hrvatska predstaviti na izboru za Miss Universe

Zagreb – Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir prisustvovala je u četvrtak u Hrvatskoj etno kući Materina priča na predstavljanju nacionalne haljine kojom će se Miss Universe Hrvatske Arijana Podgajski predstaviti na svjetskom izboru Miss Universe u siječnju iduće godine u New Orleansu, u segmentu nacionalnih kostima.

–Inspiraciju za izradu ove nacionalne haljine crpimo iz ogromnog bogatstva naše baštine, a kako nam Arijana dolazi iz Krapine odlučili smo svijetu predstaviti prelijepo Zagorje i sve ono što ga čini posebnim -njegove zelene brežuljke, termalne izvore, čiste rijeke i rječice, prelijepu prirodu, povijest, rekla je kreatorica haljine Mina Petra. Kako je istaknula baza haljine predstavlja tradicionalnu ručno tkanu lanenu haljinu na čiju prednju stranu je mlada akademska slikarica Antonia Maričević ručno oslikala promotivni logotip Krapinsko-zagorske županije Zagorje, bajka na dlanu. 

–Uz ovo umjetničko djelo pridružujemo se globalnoj kampanji Zeleno je in, poručila je dizajnerica Mina Petra, zahvalivši županu Krapinsko-zagorske županije Željku Kolaru i županijskoj  Turističkoj zajednici koji su prepoznali potencijal promocije Zagorja i naše zelene Hrvatske na svjetskoj pozornici kao što je svjetski izbor Miss Universe. Arijana Podgjaski je rekla kako joj je drago što će  u Ameriku na natjecanje ponijeti i djelić svog rodnog Zagorja noseći ovaj nacionalni kostim, ali i plašt koji podsjeća na zelene zagorske brežuljke koji okružuju njen zavičaj i licitarska srca koja su simbol simpatije, odanosti i ljubavi, što je poruka koju želi podijeliti sa svijetom.

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Petir je naglasila kako hrvatsko selo ima ogroman potencijal i nacionalnu memoriju važnu za očuvanje identiteta našega naroda te da zbog toga podržava aktivnosti koje idu u smjeru promocije naše kulturne baštine koju su vrijedne ruke hrvatskih seoskih žena stvarale i očuvale. Istaknula je također kako je predstavljena haljina izrađena od lana sijanog u Turopolju i ručno tkanog u Posavskim Bregima kako bi se dobilo platno koje je u potpunosti prirodni materijal što je dokaz da se na hrvatskom selu oduvijek živjelo prema načelima suživota s prirodom što danas postaje trend u cijeloj Europi.