Zastupnica Marijana Petir sudjelovala na panel-raspravi o mladima i budućnosti održive poljoprivrede

Slavonski Brod – Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je u petak panel-raspravu o temi mladih i budućnosti održive poljoprivrede na kojoj se raspravljalo o interesu novih generacija za ovu gospodarsku djelatnost, izazovima prilagodbe proizvodnje europskom Zelenom planu te mogućnostima koje poljoprivrednicima nude europski fondovi.

Ova tematska rasprava dio je procesa Konferencije o budućnosti Europe čiji je cilj prikupljanje ideja građanki i građana te izrada prijedloga za reformu i prioritete Europske unije. U raspravi su sudjelovali predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler, pročelnica Biotehničkog odjela Sveučilištu u Slavonskom Brodu Slavica Antunović, mladi poljoprivrednik i poduzetnik Zvonimir Kalić te studentica ekološke poljoprivrede Anđa Zeba. 

Petir je govorila  o preprekama ulasku mladih u poljoprivrednu proizvodnju posebno o pristupu poljoprivrednom zemljištu, jeftinim kreditima te tržištu. –Problem je i nedostatna infrastruktura, kao što je nedostatak brzog Interneta te prepreke koje donosi život na selu za razvoj bilo koje djelatnosti, a Hrvatska je po digitalizaciji ruralnog prostora tek na 20. mjestu u EU-u, upozorila je Petir te dodala da, ukoliko se ti problemi ne riješe, novac sam po sebi neće biti dovoljan da bi se postigla generacijska obnova, premda su sredstva koje se nude mladim poljoprivrednicima izdašna.

Petir je također istaknula kako će ubuduće mladi poljoprivrednici moći dobiti i do 100 000 eura za pokretanje poljoprivrednog biznisa što je duplo više nego sada. Naglasila je i kako je potrebno raditi na edukaciji i jačati savjetodavnu službu jer je, po njezinim riječima, udio hrvatskih poljoprivrednika s visokim strukovnim obrazovanjem i dalje za 52 posto ispod prosjeka EU-a. Kao dodatni problem istaknula je i nisku produktivnost i proizvodnost hrvatske poljoprivrede te rekla kako se ne smijemo zadržati samo na proizvodnji sirovine već da je moramo prerađivati i našim hrvatskim proizvodima dati dodanu vrijednost.

Zastupnik Karlo Ressler je istaknuo kako će prema novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU-a minimalno 10 posto izravnih plaćanja biti potrebno koristiti za potporu malim i srednjim gospodarstvima, a najmanje 3 posto proračuna ići će mladim poljoprivrednicima.

O vlastitom iskustvu bavljenja poljoprivredom govorio je Zvonimir Kalić, mladi đakovački poljoprivrednik koji je preuzeo obiteljsko gospodarstvo. Istaknuo je kako je bilo izazovno, ali da je upornošću i velikim trudom njegov rad danas itekako priznat. Kalić je nositelj brojnih priznanja, a najboljim mladim hrvatskim poljoprivrednikom proglašen je na natječaju 2019. godine za koji je ambasadorica bila tadašnja europarlamentarka Marijana Petir.

Pročelnica  Biotehničkog odjela Sveučilišta u Slavonskom Brodu Slavica Antunović govorila je o studijskim programima koji se nude mladima i o interesu za njih, ustvrdivši kako se nažalost demografska slika reflektira i na broj upisanih.

Studentica  Anđa Zeba kazala je kako se nada da će što više mladih ipak ostati na svojim imanjima na selu te dodala da se u poljoprivredi otvaraju nove prilike, među ostalim i kroz uzgoj kultura na manjim površinama, ali i porast trenda agroturizma.

Panel su pratili i sudjelovali u raspravi učenici i nastavnici Gimnazije Matija Mesić te Ekonomsko-birotehničke škole Slavonski Brod, sudionici programa Europskog parlamenta Škola ambasador.