Zastupnica Marijana Petir na godišnjoj konferenciji Europske židovske udruge

Budimpešta – Voditeljica saborske skupine prijateljstva Hrvatska–Izrael  Marijana Petir, u svojstvu izaslanice predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, sudjelovala je u ponedjeljak na godišnjoj konferenciji Europske židovske udruge na kojoj se raspravljalo o izazovima s kojima se susreću židovske zajednice u Europi. Konferencija  je bila posvećena gorućim pitanjima koja utječu na židovske zajednice u Europi, uključujući sve veću politizaciju holokausta i pitanja slobode vjeroispovijesti i temeljnih prava. 

Prilikom otvaranje konferencije zastupnica Petir se, u pratnji veleposlanika Hrvatske u Mađarskoj Mladena Andrlića, susrela s potpredsjednikom mađarske Vlade Zsoltom Semjénom koji je, među ostalim pitanjima, zadužen i za pitanja manjina, pa tako i za hrvatsku nacionalnu manjinu koja živi u Mađarskoj. Marijana Petir je također održala i bilateralni sastanak sa slovačkim zastupnikom Petom Libom, voditeljem skupine prijateljstva s Izraelom u slovačkom parlamentu s kojim razmijenila iskustva o radu skupina kojima su na čelu te razgovarala o budućoj suradnji.

U pozdravnom obraćanju predsjednik Europske židovske udruge, rabin Menachem Margolin, je istaknuo kako je jedan od najvećih problema židovskih zajednica u Europi ograničavanje vjerskih sloboda, posebno apostrofirajući  židovske ritualne običaje koji su u nekim zemljama pred zabranom ili su već zabranjeni.

Kako je predstavljeno na konferenciji, prema studiji Sveučilišta u Tel Avivu, broj napada na židovsku zajednicu drastično se povećao diljem svijeta u posljednjih godinu dana. Istaknuto je također kako od 12 zemalja u kojima živi većina Židova u Europi, najsigurnije se osjećaju Židovi u Danskoj i Mađarskoj dok je Mađarska ujedno imala i najmanje napada na židovsku zajednicu. Nadalje, istraživanje pokazuje i kako je najbolja kvalitetu života židovskih zajednica u Europi u Mađarskoj i Italiji, a slijede Danska, Velika Britanija, Austrija, Nizozemska, Njemačka, Švedska, Španjolska, Francuska, Poljska i Belgija. 

Zastupnica Marijana Petir je rekla da se iz izlaganja predstavnika židovskih zajednica ali i iz ovog istraživanja može zaključiti kako antisemitizam nažalost u nekim europskim zemljama raste. –To nije slučaj s Hrvatskom jer kod nas postoji iskreni suživot svih vjerskih skupina i u tom smislu Hrvatska može biti uzor mnogim europskim državama, zaključila je Petir.