Zastupnica Ivana Posavec Krivec održala sastanak s predsjednicom Skupštine Crne Gore Danijelom Đurović

Zagreb – U sklopu Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (PS SEECP) Ivana Posavec Krivec sastala se u utorak s predsjednicom Skupštine Crne Gore i voditeljicom Izaslanstva Skupštine Crne Gore u PS SEECP-a Danijelom Đurović.

Dužnosnice su razgovarale o prioritetima jednogodišnjeg predsjedanja parlamentarnom dimenzijom Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi koje je u lipnju ove godine preuzela Podgorica, a ti su prioriteti: jačanje sigurnosne suradnje, zaštita ljudskih prava, vladavina prava i jačanje demokratskih institucija, unapređenje ekonomske suradnje i infrastrukturne povezanosti, zelena tranzicija, daljnje prevladavanje zdravstvenih, gospodarskih i drugih posljedica pandemije covida-19 te europske integracije zemalja kandidata iz regije jugoistočne Europe.

Posavec Krivec je iskazala interes za aktivnosti koje će Podgorica provoditi u okviru predsjedanja te istaknula kako će pri tome imati svu potrebnu podršku hrvatskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi. Također, Posavec Krivec je prepoznala iskorak  koji je Crna Gora napravila u pristupanju Europskoj uniji, što bi, kako je rekla, trebalo adekvatno i nagraditi.

Đurović je zahvalila na iskazanoj podršci i izrazila spremnost Podgorice da tijekom predsjedanja učini sve kako bi se produbio duh solidarnosti i zajedništva među sudionicima ovog regionalnog foruma  što je posebno važno, kako je istaknula, u sadašnjim okolnostima kada na tlu Europe imamo ratna zbivanja te humanitarnu i financijsku krizu koje prijete ozbiljnim posljedicama u brojnim zemljama svijeta.

Sugovornice su se složile da u postojećim geopolitičkim okolnostima regija Zapadnog Balkana treba biti u posebnom fokusu Europske unije te joj treba dati priliku za što brži napredak prema europskoj obitelji. Na kraju sastanka Đurović je najavila održavanje Stalnog odbora PS SEECP-a početkom prosinca 2022. godine u Podgorici.