Voditeljica skupine prijateljstva Hrvatska - Izrael Marijana Petir boravila u višednevnom posjetu Izraelu

Jeruzalem – Voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Izrael u Hrvatskome saboru i predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir boravila je u višednevnom posjetu Izraelu.

U Knessetu (izraelski parlament) susrela se s predsjednicom skupine prijateljstva Izrael - Hrvatska i bivšom ministricom zaštite okoliša Gilom Gamliel s kojom je razgovarala o zajedničkom obilježavanju 25.obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Izraela koje je planirano za ovu jesen u Hrvatskoj. Zastupnice su razgovarale i o unaprjeđenju međusobnih bilateralnih odnosa te dodatnom jačanju suradnje koja je, prema njihovoj ocijeni, na najvišoj razini.

O suzbijanju nepoštene trgovačke prakse, osiguranju samodostatnosti u proizvodnji hrane kao i o suradnji u području poljoprivrede, s naglaskom na navodnjavanju, inovacijama i digitalizaciji te o utjecaju krize u Ukrajini na energetsku stabilnost i opskrbu hranom, Petir je razgovarala s predsjednikom Odbora za gospodarstvo Knesseta Michaelom Bitonom. 

Petir se sastala i s predstavnicima izraelskog Ministarstva vanjskih poslova, zamjenikom glavnog direktora i voditeljem sektora za Euroaziju i Zapadni Balkan Garyjem Korenom i direktoricom odjela za Središnju Europu Sandrom Simovich, s kojima je razgovarala o potencijalu koji Hrvatska i Izrael imaju za suradnju u području gospodarstva i sigurnosti kao i o pripremama Hrvatske za predsjedanje Međunarodnim savezom sjećanja na holokaust sljedeće godine.

Na poziv zastupnice Knesseta Tatiane Mazarski Petir je sudjelovala na Jeruzalemskom molitvenom doručku na kojem su kršćani i Židovi ujedinjeni u zajedničkoj molitvi. Jeruzalemski molitveni doručak je globalni pokret pod pokroviteljstvom izraelskog parlamenta koji okuplja političare i ključne utjecajne ljude iz cijelog svijeta u molitvi za mir u Jeruzalemu. Jedan od glavnih govornika na ovogodišnjem doručku bio je motivacijski govornik Nick Vujičić. Petir se sastala i s voditeljem  Franjevačkog dječjeg doma za dječake iz disfunkcionalnih obitelji fra Sandrom Tomaševićem te je u njegovoj pratnji obišla dom i radove na hrvatskoj kapeli na Pastirskim poljanama kod Betlehema koja će u potpunosti biti izgrađena od materijala iz Hrvatske.