Vladimir Bilek primio češkog veleposlanika Milana Hovorku

Zagreb – Vladimir Bilek, voditelj hrvatsko-češke međuparlamentarne skupine prijateljstva, zastupnik češke i slovačke manjine u Hrvatskome saboru i predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina primio je u četvrtak  veleposlanika Češke Republike u Republici Hrvatskoj Milana Hovorku.

Povod prijemu bila je nedavna dodjela državnih odlikovanja u Češkoj Republici u povodu proslave državnog praznika, Dana nastanka neovisne čehoslovačke države. Odlikovanja je dodjeljivao češki predsjednik Milan Zeman istaknutim i uglednim pojedincima koji djeluju na različitim javnim područjima, nastojeći svojim radom i zastupljenošću, na što bolji način doprinijeti međunarodnim političkim, kulturnim i  gospodarskim odnosima Češke Republike s drugim državama, između ostalog i s Republikom Hrvatskom. 

Veliku državnu počast, odličje za zasluge I. stupnja,  dobio je i predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina, voditelj hrvatsko-češke međuparlamentarne skupine prijateljstva i zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine u Hrvatskome saboru Vladimir Bilek.

Veleposlanik Hovorka  osobno je čestitao zastupniku Bileku na odlikovanju najvišim državnim odličjem Češke Republike te mu prenio i čestitku češkog Ministarstva vanjskih poslova i ministra Jana Lipavskog.

Ministar Lipavsky je u svojoj čestitci zahvalio Vladimiru Bileku i pozitivnim ocijenio njegov dugogodišnji rad za manjinsku zajednicu u Republici Hrvatskoj, između ostalog i češku nacionalnu manjinu te istaknuo da njegove aktivnosti pomažu, ne samo izgradnji dobrih odnosa između Čeha u inozemstvu i njihove domovine, nego i brizi za češko kulturno naslijeđe izvan granica Češke koje se prenosi generacijama.