Vesna Pusić primila norveškog veleposlanika Haugea

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju RH EU Vesna Pusić primila je u nastupni posjet veleposlanika Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Terja Haugea.

Norveški veleposlanik rekao je da Norveška podržava pristupanje Hrvatske euroatlantskim integracijama, njezino članstvo u Europskoj uniji, kao i pristupanje NATO-u, a norveški parlament do Božića će ratificirati Protokol o pristupanju Hrvatske tom savezu. Zanimao se za trenutačni status pregovora, kao i percepciju Hrvatske, njegovog daljnjeg tijeka i završetka.

Vesna Pusić smatra da Hrvatska sadržajno i vremenski može obuhvatiti i zaključiti pregovarački posao sljedeće godine, a kao glavni izazov i krucijalnu zadaću u tom procesu ističe reformu pravosuđa. Ona nije vezana samo za zahtjeve koji dolaze iz EU nego je prije svega to odluka u interesu hrvatskoga društva radi otklona od negativnih pojava koje su godinama prisutne u tom području, a koje se direktno tiču hrvatskih građana. Ti otkloni u djelokrugu pravosuđa direktno utječu i na pojavnost korupcije, pa će reforma pravosuđa najdirektnije utjecati i na uspješnost borbe protiv korupcije u hrvatskome društvu. "Reformu pravosuđa moramo učiniti zbog nas samih, a ne političkih kriterija koje nam zadaje EU jer ti problemi utječu na našu svakodnevicu", sublimirala je Vesna Pusić najtežu zadaću koju Hrvatska u što kraćem vremenu mora uspješno položiti. Rekla je da se prije otvaranja poglavlja Pravosuđe i ljudska prava treba definirati nekoliko specifičnih mjera za unapređenje funkcioniranja sudstva. Što se pak tiče restrukturiranja brodogradnje, istaknula je da su modeli privatizacije za svako brodogradilište specifični i da jedinstvene formule nema, ali je bit za pronalaženje bilo kojeg rješenja kvalitetno istraživanje tržišta.

Norveški veleposlanik zanimao se i za mišljenje Vesne Pusić u vezi sa slovensko-hrvatskim odnosima i njihovim mogućim reperkusijama na pregovore. "Ne očekujem da će nova slovenska vlada bitno promijeniti stav o graničnim pitanjima između Slovenije i Hrvatske, ali očekujem da će razdvojiti bilateralna pitanja i granični spor koji ima s Hrvatskom od pitanja pristupnih pregovora Hrvatske s EU, i u tom smjeru već postoje pozitivne naznake", rekla je Pusić.

Autor: Služba za odnose s javnošću